Бразилският президент Лула да Силва ще се срещне в сряда

...
Бразилският президент Лула да Силва ще се срещне в сряда
Коментари Харесай

Зеленски и Лула се срещат за първи път тази седмица

Бразилският президент Лула да Силва ще се срещне в сряда с украинския си сътрудник Володимир Зеленски. Срещата им ще се организира в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, откакто бразилският водач се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Това оповестява " Ройтерс ", като цитира офиса на бразилското президентство. Украинското посолство в Бразилия не разяснява незабавно плануваната среща.

Припомняме, че Лула по-рано се застъпи за основаването на група народи, които да посредничат за преустановяване на войната сред Русия и Украйна.  Но през май той съобщи, че и Москва, и Киев са отговорни за спора, с което ядоса Съединените щати и европейските страни, които поддържат Киев.

Миналия месец бразилският държавен глава сподели, че нито Зеленски, нито съветският президент Владимир Путин са подготвени за мир.

Лула и Зеленски в никакъв случай не са се срещали , макар че разговаряха по видео диалог през март - дни откакто Бразилия гласоподава за резолюция на Организация на обединените нации, която приканва за мир и изисква Москва да изтегли войските си.
 Лула отдръпна гаранциите си, че Путин няма да бъде задържан в Бразилия
Лула отдръпна гаранциите си, че Путин няма да бъде задържан в Бразилия

Той разгласи, че това зависи от бразилското правораздаване

Украинското държавно управление изиска срещата сред Зеленски и Лула, откакто двамата мъже не съумяха да се срещнат на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима по-рано тази година, както се твърди, заради проблем с графика.

По-рано през септември Лула да Силва отдръпна персоналните си гаранции, че Владимир Путин няма да бъде задържан със заповед на Международния углавен съд, в случай че пристигна на срещата на Г-20 в Рио де Жанейро идната година, оповестява Би Би Си.

Въпреки че Бразилия признава юрисдикцията на МНС, президентът Лула да Силва: " Ако аз съм президент на Бразилия и в случай че той (Путин) пристигна в Бразилия, той в никакъв случай няма да бъде задържан . "

След това обаче позицията му се промени. " Не знам дали бразилското правораздаване ще го арестува. Съдебната система взема решение, а не държавното управление ", сподели бразилският президент.

Откакто през март Международният углавен съд (МНС) по обвинявания в депортиране на украински деца, съветският президент не е напускал страната. По-специално тази година в индийската столица Ню Делхи (Индия не е член на МНС).
 Бразилският президент Лула още веднъж се скара на Киев и Европа
Бразилският президент Лула още веднъж се скара на Киев и Европа

Португалският му сътрудник обаче призна правото на Украйна да отговори на нашествието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР