Бразилският президент Луиз Инасиу Лула да Силва отправи критика срещу

...

Коментарите му дойдоха, след като той предизвика бурната реакция на западните съюзници, заявявайки по-рано този месец, че те само удължават конфликта, като доставят оръжие на Украйна.

"Никой не може да се съмнява, че бразилците осъждат нарушението на украинските граници от страна на Русия. Грешката се случи и войната започна", каза той по време на официално посещение в Испания.

"Сега няма смисъл да казваме кой е прав и кой греши. Това, което трябва да направим, е да спрем войната", добави той на съвместна пресконференция с испанския министър-председател Педро Санчес.

"Никой в света не говори за мир, освен мен, това е все едно да си сам и да крещиш в пустинята".

По-рано този месец Лула предизвика недоумение, като заяви, че Вашингтон трябва да спре да "насърчава" войната, като доставя оръжия на Киев.

През последните дни бразилският президент разгневи и Украйна, като предложи тя да се съгласи да се откаже от полуостров Крим, който Русия анексира със сила през 2014 г. в прелюдия към нахлуването си в Украйна миналата година.

Коментарите му бяха критикувани от Европа, Украйна и Съединените щати, като Вашингтон го обвини, че "папагалства руската и китайската пропаганда".

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/08/26/791/f0cc60f0b79dfb7733e194363ae288ea_resized.jpeg" width="840" height="500">

Запитан в Мадрид за Крим, Лула заяви, че "не зависи от мен да кажа на кого принадлежи Крим".

"Когато седнете на масата за преговори, можете да обсъждате всичко, дори и Крим", добави той.

"Но аз няма да обсъждам това, руснаците и украинците са тези, които ще го обсъждат".

Агресор и жертва

Лула повтори предложението си за създаване на "Г-20 за мир" - група от предимно бързоразвиващи се страни, които са неутрални и които ще работят за договаряне на края на конфликта в Украйна.

Коментари Харесай

Лула: Няма полза да определяме | BGNES

Бразилският президент Луиз Инасиу Лула да Силва насочи рецензия против съветската инвазия в Украйна, само че съобщи, че " няма смисъл да дефинираме кой е прав " в спора, съобщи Агенция Франс Прес.

Коментарите му пристигнаха, откакто той провокира бурната реакция на западните съдружници, заявявайки по-рано този месец, че те единствено удължават спора, като доставят оръжие на Украйна.

" Никой не може да се съмнява, че бразилците осъждат нарушаването на украинските граници от страна на Русия. Грешката се случи и войната стартира ", сподели той по време на публично посещаване в Испания.

" Сега няма смисъл да споделяме кой е прав и кой бърка. Това, което би трябвало да създадем, е да спрем войната ", добави той на взаимна конференция с испанския министър-председател Педро Санчес.

" Никой в света не приказва за мир, с изключение на мен, това е все едно да си самичък и да крещиш в пустинята ".

По-рано този месец Лула провокира неразбиране, като съобщи, че Вашингтон би трябвало да спре да " предизвиква " войната, като доставя оръжия на Киев.

През последните дни бразилският президент разгневи и Украйна, като предложи тя да се съгласи да се откаже от полуостров Крим, който Русия анексира със мощ през 2014 година в въведения към нахлуването си в Украйна предходната година.

Коментарите му бяха подложени на критика от Европа, Украйна и Съединените щати, като Вашингтон го упрекна, че " папагалства съветската и китайската агитация ".

Запитан в Мадрид за Крим, Лула съобщи, че " не зависи от мен да кажа на кого принадлежи Крим ".

" Когато седнете на масата за договаряния, можете да обсъждате всичко, даже и Крим ", добави той.

" Но аз няма да разисквам това, руснаците и украинците са тези, които ще го разискват ".

Агресор и жертва

Лула повтори предлагането си за основаване на " Г-20 за мир " - група от най-вече бързоразвиващи се страни, които са неутрални и които ще работят за договаряне на края на спора в Украйна.

Той също по този начин разкритикува Организацията на обединените народи, че не е направила повече за преустановяване на войната.

" Организация на обединените нации можеше да свика изключително съвещание с всички държави-членки, на което да се разиска войната. Защо не го направи? ", запита бразилският президент.

Междувременно испанският министър председател Санчес съобщи, че е значимо да се подчертае, че спорът е почнал, когато Русия е нахлула в Украйна през февруари 2022 година

" В тази война има агресор и жертва на нападението ", сподели той и добави, че " агресорът е " съветският президент Владимир Путин.

" От значително значение е страната, която е била нападната, да бъде изслушана и да бъде взето поради нейното предложение за мир ".

Испания, член на НАТО, чиято външна политика е тясно обвързвана със Съединени американски щати, е правилен съдружник на Украйна и ще поеме ротационното председателство на Европейски Съюз през юли.

БГНЕС напомня, че това е първото пътешестване на Лула до Европа, откогато той се върна на президентския пост през януари, откакто победи Жаир Болсонаро на изборите предходната година.

Левият деец се завърна, като даде обещание и " Бразилия да се върне " на интернационалната сцена след четири години на относителна изолираност при ръководството на Болсонаро. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР