Бразилският певец и китарист Жоао Жилберто, считан за пионер на

...
Бразилският певец и китарист Жоао Жилберто, считан за пионер на
Коментари Харесай

Бащата на боса нова Жоао Жилберто почина на 88-годишна възраст

Бразилският артист и китарист Жоао Жилберто, считан за пионер на стила боса нова, умря на 88-годишна възраст, оповестяват международните организации.

Жилберто е умрял в дома си в Рио де Жанейро в събота следобяд. Причината за кончината му не се загатва. През последните години музикантът е страдал от влошено здраве, предава Българска телеграфна агенция.

Жоао Жилберто е роден на 10 юни 1931 година в Жуазейро, щата Баия. Открива музиката на 14-годишна възраст с първата си китара. Започва да пее на 18 години.

През 1957 година основаният от него жанр боса нова провокира сензация в музикалните среди на Рио де Жанейро, където се мести Жилберто. Много млади китаристи стартират да го имитират.

Повратна точка в кариерата му се оказва първият му запис " Chega de Saudade ", публикуван през 1958 година

Албумът " Getz/Gilberto " от 1964 година, записан взаимно с американския саксофонист Стан Гец, способства за популяризирането на стила боса нова по света.

Тавата включва песента " Момичето от Ипанема ", изпята на португалски от Жоао Жилберто и първата му брачна половинка Аструд. Парчето става световен шлагер и се трансформира в стандарт за джаза. През 1967 година именитият Франк Синатра включва песента в репертоара си.

Жоао Жилберто е издал десетки албуми. Творчеството му е отличено с няколко награди " Грами ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР