Бразилският държавен петролен гигант Petroleo Brasileiro се е съгласила да

...
Бразилският държавен петролен гигант Petroleo Brasileiro се е съгласила да
Коментари Харесай

Петролен гигант плаща $3 милиарда, за да се измъкне от дело за корупция

Бразилският държавен петролен колос Petroleo Brasileiro се е съгласила да заплати 2.95 милиарда $ за споразумяване на правосъден иск, заведен от вложители, които настояват, че са изгубили пари вследствие на корупционен скандал.

Компанията, известна като Petrobras, отхвърли да е правила някакво непозволено деяние по договорката, която е едно от най-големите съглашения в Съединени американски щати, свързани с скъпи бумаги. То следва да бъде утвърдено от областен арбитър в Манхатан.

Споразумението ще бъде платено на 3 почти равни вноски и ще засегне резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2017 година

 Бразилия съди швейцарски банкер поради
Бразилия съди швейцарски банкер поради " изпиране " на десетки милиони

Давид Муино Суарес e забъркан в корупционната скица с държавния петролен колос Petrobras

Инвеститорите са подали тъжба против Petrobras, откакто прокурори в Бразилия упрекнаха някогашни ръководители на компанията, че в продължение на повече от десетилетие са взели подкупи за над 2 милиарда $, основно от строителни и инженерингови компании.

Петролният колос твърди, че е жертва на събитията и бързо отхвърли всевъзможни непозволени дейности, само че пазарната му стойност се намали, защото корупционният скандал се задълбочава.

Petrobras съобщи, че се надява съглашението да позволи всички искания на вложителите в Съединени американски щати, свързани със абсурда. Сделката не включва вложители отвън Щатите, които са купили акции на компанията от американските фондови тържища.

 Заради корупционен скандал бразилската Petrobras остана на минус $10 милиарда
Заради корупционен скандал бразилската Petrobras остана на минус $10 милиарда

Компанията продава активи и редуцира разноските си

Споразумението идва единствено дни, откакто бразилският регулатор на скъпи бумаги CVM публично упрекна 8 някогашни ръководители на Petrobras в корупция. Обвиненията са свързани с възможни нередности в процеса на договаряне на 3 сондажни кораба.

Сред обвинените са и някогашните изпълнителни шефове на компанията Мария дас Грасас Фостер и Жозе Сержио Габриели.

Най-големите съглашения, свързани с измами с скъпи бумаги в историята на Съединени американски щати включват 7.2 милиарда $, свързани със срутва на Enron, 6.2 милиарда $ за счетоводен скандал в WorldCom и 3.2 милиарда $ за счетоводен скандал в Tyco International.

 Арестуваха бразилски сенатор поради Petrobras
Арестуваха бразилски сенатор поради Petrobras

Пречел на следствието
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР