Бразилски хакер заяви днес на изслушване в Конгреса, че бившият

...
Бразилски хакер заяви днес на изслушване в Конгреса, че бившият
Коментари Харесай

Бразилски хакер твърди, че Болсонаро поискал от него да хакне системата за гласуване преди вота през 2022 г.

Бразилски хакер съобщи през днешния ден на чуване в Конгреса, че някогашният президент Жаир Болсонаро е желал от него да хакне електронната система за гласоподаване на страната, с цел да извади на показ хипотетичните й недостатъци преди президентските избори през 2022 година, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Валтер Делгати не даде никакви доказателства за изказванието си пред парламентарната анкетна комисия. Но подробните му показания уголемяват обвиняванията против някогашния крайнодесен водач, разследван за ролята му в протестите на 8 януари в столицата Бразилия.

Делгати сподели на депутатите, че се е срещнал персонално с Болсонаро и е споделил на някогашния президент, че не е допустимо да хакне системата за електронно гласоподаване.

Болсонаро отхвърли каквито и да е нарушавания.

 

Политическият зложелател на Болсонаро, левият Луиз Инасио Лула да Силва, завоюва изборите на 30 октомври 2022 година с едвам 50,9% от гласовете.

Според Делгати Болсонаро е желал опитът за хакване да убеди някои гласоподаватели, че системата за гласоподаване в страната не е надеждна. Делгати сподели също, че му е било дадено президентско опрощение, ако в последна сметка бъде разследван за дейностите си.

 

Болсонаро от дълго време насаждаше измежду своите твърдолинейни поддръжници убеждението, че системата за електронно гласоподаване на нацията дава благоприятни условия за измами, макар че в никакъв случай не е показал никакви доказателства.

През юни съдийски състав заключи, че Болсонаро е злоупотребил с властта си, с цел да хвърли неоснователни подозрения върху системата за електронно гласоподаване в страната и му забрани да се кандидатира още веднъж за поста до 2030 година

По време на днешното чуване съдружниците на Болсонаро в комисията сложиха под подозрение благонадеждността на Делгати.

 

През 2015 година Делгати беше изпратен в пандиза, тъй като се представял следовател във федералната полиция. Две години по-късно той е разследван за подправяне на документи, което той отхвърля. Освен това няколко души го упрекнаха в заграбване – изказвания, които се появиха още веднъж по време на чуването му през днешния ден.

В Бразилия лица, лъжесвидетелствали пред парламентарни анкетни комисии, могат да бъдат вкарани в пандиза.

 

Изслушването в Конгреса усилва многочислените правосъдни проблеми, пред които е изправен Болсонаро за действия по време на неговия мандат, написа Българска телеграфна агенция.

По-рано този месец федералната полиция съобщи, че Болсонаро е получил пари в брой от продажбата на два първокласни часовника на стойност близо 70 000 $, които получил като подарък от Саудитска Арабия, до момента в който е бил на поста. Полицаи претърсиха домовете и офисите на няколко души, за които се допуска, че са забъркани в тази ситуация, в това число военачалник от армията с четири звезди. Болсонаро отхвърли каквото и да било нарушаване, обвързвано с подаръците.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР