Бразилската полиция разследва защо бившият президент Жаир Болсонаро е прекарал

...
Бразилската полиция разследва защо бившият президент Жаир Болсонаро е прекарал
Коментари Харесай

Бразилската полиция иска да знае какво е правил Болсонаро в унгарското посолство

Бразилската полиция проверява за какво някогашният президент Жаир Болсонаро е прекарал две нощи в унгарското посолство в Бразилия предишния месец , незабавно откакто паспортът му е бил иззет при следствие на хипотетичен скрит план за боен прелом, предава  " Ройтерс ".

Източникът, поискал анонимност, сподели на Ройтерс, че полицейският отчет за следствието ще бъде изпратен на съдията от Върховния съд Александър де Мораес, който подреди следствието на хипотетичен проект за боен прелом.

Болсонаро отхвърли всякакво присъединяване в скрит план, само че някогашните командири на армията и военновъздушните сили по-рано този месец споделиха на полицията в показания, че Болсонаро ги е помолил да се причислят към проекти за прелом . Те споделиха, че отказали да се причислят.

Престоят на Болсонаро в посолството на Унгария сред 12 и 14 февруари от New York Times в понеделник въз основа на запис от охранителна камера, който демонстрира по какъв начин той влиза в дипломатическия комплекс.

На 8 февруари и го упрекна в редактиране на проектоуказ за анулация на резултатите от изборите през 2022 г . и оказване на напън върху военни началници да се причислят към прелом.

Мораес е сложил краен период до сряда, в който Болсонаро би трябвало да изясни на висшия съд задачата на престоя си , споделиха правосъдни чиновници.

Адвокатът на Болсонаро, Фабио Вайнгартен, сподели в обществените медии в понеделник вечерта, че някогашният президент е в посолството, " с цел да поддържа контакт с публични лица на другарската страна " и " да получава настояща информация за политическия пейзаж на двете народи ".

Унгарският министър председател Виктор Орбан, националист, който е на власт от 14 години, е политически съдружник на крайнодесния Болсонаро. Унгарското посолство в Бразилия не отговори на питане на Ройтерс за коментар.

Откакто напусна властта, Болсонаро поддържа близки връзки с Орбан , който назова собствен " брат " по време на посещаване в Будапеща през 2022 година Двамата се срещнаха тази година по време на встъпването в служба на десния президент на Аржентина Хавиер Милей.

Миналата година бразилски съд постанови, че Болсонаро няма право да заема политическа служба до 2030 г . поради разпространяване на електорална дезинформация по време на изборите през 2022 година

Той също по този начин е изправен пред евентуални наказателни обвинявания за машинация, обвързвана с неговата карта за имунизация против COVID-19.
 Обвиниха Жаир Болсонаро в машинация
Обвиниха Жаир Болсонаро в машинация

Той е притеглен към наказателна отговорност по отношение на въвеждането на подправени данни в Единната здравна система на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР