Бразилската компания Natura съобщи, че е постигнала споразумение за закупуването ...

Бразилската компания Natura съобщи, че е постигнала споразумение за закупуването

Бразилската козметична компания Natura купува Avon в сделка за 2 млрд. долара

Бразилската компания Natura заяви, че е постигнала съглашение за закупуването на съперника си Avon Products посредством замяна на акции, създавайки четвъртата по величина козметична компания в света със засилено внимание към директните продажби, оповестява Ройтерс.

Въз основа на съглашението Natura ще има 76% от общия бизнес с годишни доходи от над 10 милиарда $, заяви бразилската козметична компания в официално съобщение.

След като Natura навлезе в бизнеса с първокласни магазини за продажба на дребно посредством придобиването на Aesop през 2013 година и The Body Shop през 2017 година, закупуването на най-големия й съперник в директните продажби възобновява вниманието към главния бизнес на компанията с дистрибуцията от врата на врата.

Бразилия е най-големият пазар на Avon с близо една четвърт от продажбите, само че бизнесът й в страната пострада през последните години поради слабата стопанска система и мощната конкуренция от страна на Natura.

133-годишната компания, основана в Лондон, е приела офертата за придобиване от 0,3 акции на Natura за всяка акция на Avon. Това прави оценка книжата на Avon на към 2 милиарда $, което съставлява награда от 28% по отношение на цената на акция на компанията в края на борсовата търговия на 21 май.Още по тематаAvon не отговори на упованията за приходите за последното тримесечие на 2017 г.Главният изпълнителен шеф на Avon напуща след загуба за второто тримесечиеAvon може да избегне борбата с вложителите

Социалните и стопански трендове в Бразилия пазят модела на директните продажби на козметични артикули, който се показва в „ консултанти “, продаващи най-вече на познати, от опасността на електронната търговия.

Natura има отчетливо преимущество на пазара на директни продажби в Бразилия, сочат данни на компанията Euromonitor, която й дава пазарен дял от 31%, следвана от Avon с дял от близо 16%.

Natura счита, че договорката може да спести разноски сред 150 и 250 млн. $ на година.

Много консултанти към този момент оферират артикули както на Avon, по този начин и на Natura, което съгласно анализатора Андреш Естевеш може да успокои терзанията на антитръстовите регулатори.

Сделката, която би трябвало да бъде утвърдена от акционерите на Natura и Avon, както и от регулаторните органи в Бразилия и други страни, се чака да бъде финализирана първоначално на 2020 година

Ако договорката завърши в този период, Natura заяви, че ще заплати 530 млн. $ на вложители, притежаващи привилегировани акции Серия С на Avon, и добави, че има обезпечено финансиране от Banco Bradesco, Citigroup и Itau Unibanco Holding.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg