Брайвик, който неотдавна промени името си на Фьотолф Хансен, твърди,

...
Брайвик, който неотдавна промени името си на Фьотолф Хансен, твърди,
Коментари Харесай

Андерш Брайвик, който уби 77 души през 2011 г., отново съди Норве...

Брайвик, който наскоро промени името си на Фьотолф Хансен, твърди, че изолацията, в която е подложен, откогато е почнал да излежава присъдата си през 2012 година, съставлява нечовешко наказване според Европейската спогодба за правата на индивида. Той към този момент се провали при сходен опит през 2016 година и 2017 година, когато жалбата му в последна сметка бе отхвърлена от Европейския съд.

Правозащитникът му Йойстайн Сторвик уточни през Асошиейтед прес, че менталното здраве на Брайвик е потърпевшо от годините на изолираност, вследствие на което той е " податлив към самоубийство " и е съществено подвластен от антидепресанти. Сторвик разяснява, че ще упорства за облекчение на рестриктивните мерки и опция за повече контакти с други пандизчии, като добави, че съгласно него прекарването на 12 години и половина в изолираност съставлява " невиждан " случай в най-новата европейска правосъдна история.

 

Днес Сторвик означи пред съда, че Брайвик имал очаквания, че ще може да има някаква форма на " човешки връзки ", когато е бил изместен предходната година от пандиза в Шиен в необятен двуетажен комплекс в пандиза в Рингерике покрай столицата Осло, само че килиите там били " превърнати в изолатор ".

 

През 2012 година Брайвик бе наказан за тероризъм и осъществяването на всеобщо ликвидиране по отношение на бомбения атентат, при който починаха 8 души в постройка в държавния комплекс в Осло, и за всеобщата пукотевица няколко часа по-късно на остров Ютьоя, където Брайвик простреля 69 души в летен лагер, проведен от младежката организация на ръководещата по това време лявоцентристка Норвежка работническа партия, напомня АП.

 

Брайвик, който по време на неоправдателния развой се определяше като антимюсюлмански кръстоносец, пледира почтен, потвърждавайки, че е работил при самоотбрана, с цел да отбрани Норвегия от мултикултуризма. Тогава той получи най-тежката присъда в Норвегия по това време - задържане под стража за 21 години, с опция срокът да бъде продължен за неопределен срок, в случай че към момента е считан за рисков. 

 

" Няма да е пресилено, в случай че кажа, че в случай че съдът не си стъпи на краката, тогава той ще бъде наказан на пожизнен затвор и в никакъв случай няма да може да се свърже с други хора ", заяви през днешния ден Сторвик пред съда, представен от Норвежкото телеграфно бюро (НТБ).

 

Днес Брайвик влезе в спонтанната правосъдна зала във физкултурния салон на пандиза " Рингерике " с мрачен костюм и вратовръзка, съпроводен от Сторрвик. Този път обаче той не насочи нацистки привет, както е правил в предишното при явяванията си пред правосъдния състав, написа АП.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР