Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още

...
Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още
Коментари Харесай

Честит 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий!

Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още с идването на техните възпитаници през 886 година Свидетелства за отбелязването на празника има още от 1813 година

През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на учебния химн с първи стих „ Върви, народе възродени “. Той включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест.

След 1989 година редица български учени, историци, публични, културни дейци и политици слагат въпроса за превръщането на 24 май в Национален празник вместо 3 март. Причината – Българската книжовност е най-значимото, сполучливо и трайно дело в хилядолетната история на България.

София отбелязва тържествено 130 години от написването на „ Върви, народе възродени “ от Стоян Михайловски с най-масовото осъществяване на всеучилищния химн. Церемонията пред Националната библиотека стартира в 11.00 часа.

За първи път химнът ще прозвучи в целокупност – изпят от събирателен училищен хор от софийските учебни заведения с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Ще бъдат маркирани и 50 години от слагането на паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

Празничното шествие ще стартира от площада пред Археологическия музей и ще приключи пред паметника на „ Св. Св. Кирил и Методий “ пред Националната библиотека. Това краткотрайно ще наложи възбрана за престой и паркиране в огромна част от центъра на София - от 8 сутринта до 11 часа се не разрешава и придвижването по част от централните улици, измежду които „ Цар Освободител “ и „ Княз Александър Първи “, „ Оборище “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР