Братовчедите Стоян и Тихомир Тимонови са едни от най-големите доставчици

...
Братовчедите Стоян и Тихомир Тимонови са едни от най-големите доставчици
Коментари Харесай

Стоян и Тихомир Тимонови Спечелихме „Кауфланд“ с каса...

Братовчедите Стоян и Тихомир Тимонови са едни от най-големите снабдители на марули в Кауфланд България. Успели да се наложат единствено с една каса репички, дала начало на сполучливото им партньорство. Двамата отглеждат над 100 декара листни зеленчуци, репички, магданоз, копър, моркови и други в с. Стряма. Цялото количество се осъществя в магазините на комерсиалната верига в страната. В рамките на открит ден за медии във плантация Тимонови, проведен от Кауфланд, проследихме пътя на зеленчуците от семката до рафта.

Младите мъже са фермери трето потомство. Съвместния си бизнес започват преди десетина години с три декара земя. Постепенно я усилват над 100. Десет декара от тях са заети с оранжерии, което разрешава производството им да е целогодишно. Само за предходната година са произвели половин милион салати, което ги прави народен водач в сектора. Поради недостига на работна ръка те се стремят от ден на ден да механизират индустриалните процеси. Разполагат с разнообразна земеделска техника, както и с машина за сеитба на семена. С развъждането на личен разсад, понижават себестойността на продукцията. Тимонови имат и съвременна логистична база за подбиране и пакетиране, с което затварят цикъла на произвеждане. Колкото и да е необичайно, само че всичко, което се закупува в стопанството, е със лични средства.

Тимонови са измежду бутиковите земеделци, които в никакъв случай не са теглили заеми от банки. Печалбата си реинвестират в покупка на земя и техника. Не са били и бенефициенти на Програмата за развиване на селските региони. Там всичко се случва доста постепенно и до момента в който чакаме да отворят някоя мярка, след това да ни одобрят, ще минат две години и вместо да спечелим, може да загубим. Не можем да си го позволим, би трябвало да реагираме бързо, с цел да сме съответни на пазара, споделя Стоян Тимонов. Всички зеленчуци, които отглеждат, са от вносни семена, огромна част от Холандия. Според Тихомир Тимонов българската селекция особено при марулите не е на равнище.

Пробвали сме с 3-4 продукта, само че не става. Първо семето няма добра кълняемост -излиза на 40-50 %, което е огромна загуба. Само една семка ни коства 4-5 стотинки, а ние купуваме хиляди. И когато залагаш 500 хиляди семена, очакваш 500 хиляди коренчета. Но като излязат на 50 %, а ти си подготвил всичко за развъждането на културата, половината ти земя остава незасята, а семката, която си изгубил, ти излиза двойно. От друга страна, вместо къдрава маруля, каквато очакваш, излиза права и издължена, стимулира отхвърли от българските марули Тихомир Тимонов. Братовчедите обясниха, че партньорството с Кауфланд тръгнало на смешка.

Преди няколко години отишли в централния склад на веригата край с. Стряма, който е на няколко километра от стопанството им, с цел да предложат стоката си. Скромно занесли една каса репички. Те се харесали и оттова почнали да си партнират. Днес доставят за веригата марули, зелен лук, магданоз, копър, моркови, репички. Всички зеленчуци са сертифицирани по интернационално приетия стандарт за качество Global G.A.P. Преди това фермерите минали образование, финансирано от Кауфланд. Те са измежду 11-те български производители, за които компанията е вложила над 250 хиляди лева по стратегия на Световната банка Global G.A.P. през последните години. Дългосрочните проекти на семейството включва още повече машинизация в индустриалните процеси, както и узаконяване на продукцията като биологична.

Доставчици за образец

Семейство Тимонови са образец за наш снабдител и с наша помощ те се развиват с всяка минала година. По принцип подаваме ръка на всички наши сътрудници, разяснява Веселин Спасов, шеф направление „ Плодове и зеленчуци “ в Кауфланд България. Той посочи, че 80 % от производителите, с които работят, са български. Само за първото тримесечие на 2019 година комерсиалната верига е осъществила продажби за над 19 млн. кг плодове и зеленчуци. Тази година акцентът е продажбата на повече биопродукти. Специално с Global G.A.P. фермерите имат опция да понижат на половина торовете и препаратите за растителна отбрана и да усъвършенстват индустриалните си разноски. Качеството и свежестта на продукцията са главен приоритет за Кауфланд България, по тази причина упражняваме акуратен първокласен надзор от полето до рафта - от засаждането и наблюденията на индустриалните процеси до регулярните месечни инспекции на равнищата на пестициди в локални и интернационалните сертифицирани лаборатории. Предстои компанията да вкара в допълнение равнище на надзор на качеството, с което ще ревизира равнищата на пестициди и остатъчни вещества с проба от продукцията още преди реколтата да бъде прибрана от полето и доставена в логистичния център на компанията край с. Стряма.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР