Братовчедът на Георги Марков Любен заяви пред Нова телевизия, че

...
Братовчедът на Георги Марков Любен заяви пред Нова телевизия, че
Коментари Харесай

45 години след убийството на Георги Марков: Защо още няма осъдени

Братовчедът на Георги Марков Любен съобщи пред Нова телевизия, че няма да има наказани, тъй като няма кой да ги осъди.

 

" Георги Марков е погубен от българската страна. Акцентът е, че Държавна сигурност е направила това мероприятие, само че там нищо не се е предписание без да се подреди от Българска комунистическа партия. Твърди, че Георги Марков е бил сътрудник, само че това са версии, изкарани от близки до килъра. Страхувал се е, имал е учредения, тъй като е бил предизвестен. През 1991 година направиха следствия двама съвършени криминалисти. Разпитвани са 122 души, повече от 80 са хора, свързани с Държавна сигурност и партията. Започвайки от Тодор Живков ", означи той. И добави, че дъщерята на Марков живее в Съединени американски щати, до момента в който брачната половинка му е във Англия.

 

От своя страна приятелят на писателя Димитър Бочев изрази мнение, че неналичието на наказани приказва " какъв брой сме неспособни да преработим злокобното си комунистическо минало ".

 

" Марков беше неведнъж предупреждаван. И все пак той вървеше своя чист път. Той имаше великата заложба да просвещава. Той имаше дарбата да въвлича читателя в сюжета - да го трансформира в съавтор, да го изкара от удобната му роля на съзерцател и да го трансформира в персонаж ", сподели той.

 

Според него паметта за Георги Марков е била целеустремено и систематично заличавана.

 

" Говорим за един и същи развой, в който ние не намираме моралните сили да преработим уместно комунистическото си минало. Ние не съумяваме да се поучим от това необикновено мракобесие, за което написа и Георги Марков. Неслучайно той е воин на доста от есетата ми. В безусловно всичките ми романи той е персонаж. Това е метод да вардя паметта му. Това е и подтик да припомня на нацията, на обществото - че той не е получил своята оценка, която заслужава ", уточни Бочев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР