Браншови организации от сектор Туризъм“ и сектор Рибарство“ се обявиха

...
Браншови организации от сектор Туризъм“ и сектор Рибарство“ се обявиха
Коментари Харесай

Ресторантьори и риболовци готови на крайни мерки заради перките в Черно море

Браншови организации от бранш „ Туризъм “ и бранш „ Рибарство “ се оповестиха срещу построяването на вятърни електроцентрали за произвеждане на сила в Черно море.

Законопроект за въвеждането на такива вятърни електроцентрали в Черно море бе признат на първо четене от ръководещото болшинство в Народното събрание.

“Всички изследвания демонстрират, че там където има сходно нещо няма туризъм. В Запада тези перки се построяват в индустриални зони, които не заплашват туризма ”. Това съобщи Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

Той акцентира, че настояванията са законопроектът да бъде отдръпнат. “Искаме всички да седнем на една маса и да участваме в написването на закона. За следващ път няма връзка сред бизнес и страна. Ако се наложи сме подготвени и на протестни дейности ”, безапелационен е Алибегов.

Йордан Господинов, Асоциация на производителите на рибни артикули, разяснява, че секторът обезпечава риба, само че риск има. “Всички туристи желаят да ядат нашите типове риби. Хотелиерите държат да се доставят с качествена риба. Този законопроект носи риск ”, съобщи Господинов.

Красимира Катеничарова от съдружие “Човек-Природа-Живот изясни, че няма информативен център, където да написа какви са изгодите и вредите от инсталирането на такива вятърни електроцентрали.

“Техните лопатки имат прекомерно пай експлоатационен живот. Има инфразвук, който на никое място не е разказан. Не е ясно и какъв ще бъде резултатът върху човешкото здраве ”, разяснява Катеничарова.

Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, е безапелационен, че решения се взимат без политиците да се допитват до засегнатите страни. “Перки от порядъка на 150-300 м. височина, ситуирани тук-там от 1 до 30 км. Защо не беше не по-малко от 30 км.?

Сегашните ръководещи няма да ги има, само че нашите генерации и всички ние на тази маса ще плащаме последните от техните решения ”, счита Атанас Димитров.

Той съобщи, че всички браншови организации са “за ” зеления преход, само че не са “за ” защитаването на лобистки ползи. “Призоваваме този законопроект да бъде отдръпнат и като се прави нещо сходно да се организира публично разискване ”, прикани заместник-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска организация.

Той разкритикува и държанието на НПО-та, които са се оповестили в поддръжка на законопроекта като дефинира отношението им като “арогантно ”.

Емил Милев, ръководител на съдружие “Черноморски изгрев ” също прикани за отдръпване на законопроекта.

Законопроектът за разполагане на вятърните електроцентрали в Черно море беше импортиран от ръководещото мнозинство-ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и бе признат на първо четене в Народно събрание.

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и Има Такъв Народ нападнаха с доводи, че при законопроекта прозират “лобистки ползи ”, че туризмът и риболовът ще бъдат наранени, само че вносителите дадоха отговор твърдейки, че вятърните електроцентрали ще бъдат ситуирани на задоволително разстояние, с цел да не се виждат от брега и че за риболовците риск няма да има.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР