Браншовата Камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) настоя за

...
Браншовата Камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) настоя за
Коментари Харесай

Искат инвентаризация на горите

Браншовата Камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП) настоя за незабавна национална инвентаризация на горите у нас. Искаме да разполагаме с точни данни какви са ресурсите, които имаме в българските гори ", заяви  проф. Васил Живков, ръководител на организацията. Той цитира данни, съгласно които преди 60 години българските гори са били със ресурс от към 250 млн. куб., а през 2020 година запасите са 720 млн. куб. Прирастът е към 13,5 млн. куб. на годишна база.
Той съобщи, че техният бизнес изрично е срещу противозаконната сеч.
" Искаме гората да бъде стопанисвана вярно и да ни дава продукта, който ни е нужен ", добави проф. Живков, цитирайки данни, съгласно които в мебелната промишленост на България работят 55 000 души, тя обезпечава 3 % от Брутният вътрешен продукт, а 80 % от продукцията отива за експорт.
По данни, показани от изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по горите (ИАГ) инж. Стоян Тошев, общата повърхност на горските територии има растеж от 1960 година насам, а от 2022 година има доста нарастване. Дървесните типове, които взимат превес, са бук, дъб и бял бор. " Общият ресурс от 1960 година до 2020 година нараства, няма интервал, в който да има понижаване на запаса ", акцентира инж. Тошев.
Според доцент доктор Георги Костов, началник катедра " Лесовъдство " в Лесотехнически университет, след 2010-2015 година прирастът у нас стартира да пада, тъй като горите стартират да застаряват. Той добави, че не престават да понижават иглолистните гори, които са 30 % от всички. Към момента са останали 600 000 ха от 1 млн. преди.
Доц. Костов сподели, че към 75 % от добитата широколистна дървесина у нас отива за дърва за огрев. В международен мащаб  се отсичат годишно на 15 милиарда дървета, 51% от тях отиват за дърва за огрев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР