Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори /БАБТО/ призовава намаляването на

...
Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори /БАБТО/ призовава намаляването на
Коментари Харесай

БАБТО настояват: Новите лицензи за 5G да стимулират конкуренцията

Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори /БАБТО/ приканва намаляването на таксите , заплащани от мобилните оператори за радиочестотния им набор, да бъде обвързано с отваряне на мрежите им за виртуални мобилни оператори /MVNO/.

Позицията на БАБТО идва след решение на служебното държавно управление да понижи с 40% еднократните такси , против които трите мобилни оператора ще получат нови честоти в спектъра 700 и 800 MHz за развиване на 5G.

За да извърши настояването на БАБТО, Комисията за контролиране на известията /КРС/ би трябвало да обвърже лицензите на мобилните оператори за нови честоти със обвързване те да позволен различни оператори до мрежите си .

Това ще усъвършенства конкуренцията на пазара за телеком услуги в България и ще отбрани дребните и междинни компании от заплахата страната да ги сложи в неравностойна пазарна позиция по отношение на трите най-големи компании.

„ Намаляването на таксите за този извънредно стеснен държавен запас – радиочестотния набор, с към 40%, ускорява опасенията, че трите мобилни оператора получават финансова поддръжка от страната. Това решение ще докара до доста понижаване на разноските на мобилните оператори. Вярвам, че в случай че страната дава сериозен стопански тласък /бонус/ за развиването на този бранш, тя би трябвало да одобри и нужните стъпки, с цел да ускори конкуренцията в него, като сътвори условия за действието на виртуални мобилни оператори /MVNO/. Това би довело до по-ниски цени и по-качествени услуги освен на мобилните, само че и на закрепените услуги. Сега България е единствената страна в Европа и съвсем в целия свят, в която MVNO не съществуват, и от това губят най-много потребителите “ , разяснява Ангел Василев, ръководител на БАБТО.

През март 2023 година Върховният административен съд /ВАС/ разгласи, че стартът на търга за други основни честоти, тези към 3.6 GHz, е извършен незаконно. Ако този търг се рестартира, това също ще даде опция в новата процедура да се заложи изискване мобилните оператори да отворят мрежите си за различни снабдители , допълват от БАБТО.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР