Браншът иска 5% ДДСЦената на хляба се вдига поне с

...
Браншът иска 5% ДДСЦената на хляба се вдига поне с
Коментари Харесай

Хлябът поскъпва с 15 процента

Браншът желае 5% Данък добавена стойност


Цената на хляба се подвига най-малко с 15 на 100, съобщи пред “Труд ” Димитър Людиев, ръководител на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас. 10 % идват от покачването на цената на брашното, поради по-скъпата пшеница тази година, а останалите 5% се дължат на покачването на газа, тока и дизеловото гориво, изясни той.

Така най-масовият самун от 700 грама, който до момента се продаваше по левче, към този момент коства 1,10-1,15 лв. в магазина. Преди купувахме брашното по 480 лв. за звук, а в този момент цената е 580 лв. за звук, уточни Людиев. По думите му качеството на пшеницата, а от там и на брашното, е положително тази година.

Има повишаване на цената на хляба, само че то е друго за другите типове и по региони, разяснява и Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. По думите й повишаването не е фрапантно и от него не би трябвало да се прави политика. Тенденцията е да продължат да се повишават цените на всички съставни елементи, които вземат участие във образуване на цената на хляба като енергоносителите, пшеницата, както и стремежът за по-високи приходи у нас.

Единственият метод цената на хляба да се задържи, е да се вкара диференцирана ставка на Данък добавена стойност за хляба от 5%, безапелационна беше тя. По думите й изгодите от това ще са изсветляване на сивия бранш в сектора, стимулиране на свободната конкуренция и повече в приходи в пенсионната и здравната система у нас.

Практиката до момента огромните вериги да поставят 45 % надценка е прекомерно първокласен пакет, който не може да бъде прилаган, съобщи още Кукушева във връзка концепцията на земеделския министър Румен Порожанов да води диалози с хипермаркетите да поставят надценка за хляба единствено толкоз, едвам покрива брака и разноските им. По думите й обаче не постоянно диалозите водят до съответни дейности.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР