Бранислава Бобанац Потенциални залежи от газ между 5 и 8

...
Бранислава Бобанац Потенциални залежи от газ между 5 и 8
Коментари Харесай

Започна ли „дългото пътуване” на газа от Източното Средиземноморие?


Бранислава Бобанац

Потенциални находища от газ сред 5 и 8 трилиона кубически фута /142 - 227 милиарда куб. метра/, на планирана брутна стойност 30 - 40 милиарда $, от които Кипър може да получава годишно доходи от към 200 млн. $. Това е най-кратката „ визитка” на новото газово находище „ Глафкос”, което американският петролен колос ExxonMobil откри в блок 10 в южната част на кипърската изключителна икономическа зона, наоколо до египетското супернаходище „ Зор”.

Резултатите от приключилия изследователски сондаж бяха оповестени публично в Никозия през миналата седмица /28 февруари/ от министъра на енергетиката на Кипър Георгиос Лакотрипис и особено пристигналия в кипърската столица вицепрезидент на ExxonMobil Тристан Аспрей. Те не са впечатляващи, само че са мощно обнадеждаващи, разясниха енергийни специалисти и политически анализатори в страната. Откриването на „ Глафкос” бе несъмнено като „ смяна на играта” за Кипър и Източното Средиземноморие – като доста значима повратна точка както за развиването на техния енергиен капацитет, по този начин и за геополитическата им позиция и въздействие.

Ползите - дълготрайни

Наличието на новото доста газово поле край острова подсигурява, че американската компания ще остане в кипърската офшорна зона най-малко в околните 20 години, за по-нататъшни изследвания, сондажи и употреба на газовите находища. А бъдещото наличие на международния петролен водач в региона е от голямо значение за икономическите и политическите салда в него, защото резервира и американския интерес към неговите енергийни запаси и сигурност.

Успешният сондаж се прави оценка и като катализатор, който ускорява икономическите и политическите позиции на Кипър. Той отваря нови пътища за реализация на енергийната стратегия и одобряването на дребната средиземноморска страна като различен източник на доставки на газ за Европа. Откриването на находището ще увеличи също по този начин интереса като цяло към кипърската изключителна икономическа зона и ще спомогне за привличането в нея на други огромни интернационалните енергийни компании за газови изследвания, е различен плануван от специалистите резултат.

Макар и преди малко появил се на картата, „ Глафкос” към този момент се намеси и в сметките на Източното Средиземноморие. Находището ще играе основна роля за енергийните му вероятности, само че поради неголямото количество находища не даде отговор за предстоящите направления за експорт на природен газ от района към Европа – посредством наземен терминал за полутечен газ в Кипър и посредством газопровода EastMed от Израел, през Кипър до Гърция.

По-ясен бе отговорът в геополитически проект. Само ден преди оповестението на резултатите от „ Глафкос” Турция стартира най-голямото в историята си военноморско обучение „ Синя родина”, което обгръща и Източно Средиземно море. А два дни след оповестения триумф на ExxonMobil президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че подготвителната работа по втория турски сондажен транспортен съд, наименуван „ Явуз”, е приключена и той ще стартира сондажи за газ в Средиземно море.

3 от 8: „ Афродита”, „ Калипсо”, „ Глафкос”

Сондажът в „ Глафкос”, провокирал всички тези безредици, оценки и прогнози, е осмият, осъществен в кипърската изключителната икономическа зона, само че едвам третият, при който са открити положителни и продаваеми количества находища. Първото находище - „ Афродита”, бе намерено от американската компания Noble Energy в блок 12 през 2011 година, само че още не се експлоатира, второто – „ Калипсо”, бе открито от италианския енергиен водач Eni в блок 6 през февруари предходната година.

ExxonMobil стигна до своето изобретение след два поредни проучвателни сондажа в блок 10. Първият – в сектора „ Делфини”, който стартира на 16 ноември предходната година и завърши при започване на януари, бе несполучлив и не откри търговскиколичества газ. Пробиването в „ Глафкос”, което бе осъществено през януари доникъде на февруари, „ реабилитира” блока, считан за най-обещаващ в кипърската офшорна зона.

Новооткритото находище върна и оптимистичните настройки за кипърските сондажи. То е първото, осъществено откакто тъкмо преди година военни кораби на Турция блокираха сондажната платформана италианската компания Eni по пътя й към блок 3 в североизточната част на кипърската офшорна зона. Турските провокации тогава „ замразиха”, въпреки и краткотрайно, осъществяването на енергийната стратегия на Кипър.

Макар, че е най-голямото откривано до момента находище в кипърската офшорна зона, „ Глафкос” е приблизително по размер, съпоставимо по мярка с другите две. „ Афродита”, което е единственото с потвърдена след утвърдителен сондаж комерсиална жизненост, съдържа 4.5 трилиона кубически метра газ. За „ Калипсо” към момента не са оповестени публични оценки от италианската Eni, само че специалистите дефинират количествата в рамките от 3 до 4.5 трилиона кубически метра. По този индикатор полето на ExxonMobil е много надалеч от другите си съседи - египетското супер-находище „ Зор” /30 трилиона кубически метра/ и израелския „ Левиатан” /22 трилиона кубически метра/.

Въпреки това, намирането на въглеводороден депозит сред 5 и 8 трилиона кубически фута удовлетворява и кипърското държавно управление, и американската компания, обявиха техните публични представители при оповестяването на резултатите. Това, което е важносега съгласно тях, е, че находището „ Глафкос” дава подтик и проправя пътя за нови изследвания, създаване и употреба на газовите залежи в района. „ Ние сме при започване на едно дълго пътуване”, очерта вероятността вицепрезидентът на ExxonMobil Тристан Аспрей в Никозия.

Пътната карта

Започналото „ дълго пътуване” на ExxonMobil продължава с нови разбори и оценки на резултатите от проучвателния сондаж, както и с вероятно потвърдително продупчване, преди да се вземе решение за употребата на находището.

В идващите месеци компанията ще извърши спомагателни разбори на всички данни, събрани от цялата стратегия за продупчване, с цел да дефинира цялостния търговски капацитет на новооткрития запас и да направи оценка за бъдещото сондиране, разгласи идните стъпки вицепрезидентът Тристан Аспрей.

Макар и още на ранен стадий, от неговите думи стана ясно, че ExxonMobil възнамерява бъдещата му стратегия да продължи с по-нататъшни сондажи в други сектори на същия блок 10, като някои от тези цели към този момент са набелязани от предходните сеизмологични изследвания. Освен това в границите на 12 – 18 месеца компанията би трябвало да извърши потвърдителния сондаж в „ Глафкос”, в случай че въз основа на спомагателните разбори на данните реши, че той е нужен. Всички тези пробивания остават за 2020 година, до края на тази година американската компания не планува нови интервенции.

Средно 4-7 години е нужното време от първичното разкриване до комерсиалната употреба на находищата, тъй че на практика доста мъчно е да се види газ от „ Глафкос” преди 2025-2026 година, показаха специалисти.

Интересът и дейностите на ExxonMobil не се лимитират единствено до изследването на блок 10, само че също по този начин и до други благоприятни условия в офшорната зона на Кипър и даже в цялото Източно Средиземноморие, съобщи още Тристан Аспрей. Според източници от енергийните среди компанията демонстрира интерес към прилежащите блокове 11 и 12. Според специалисти доста е допустимо тя да потърси съдействие с операторите на други прилежащи блокове френската Total и италианската Eni.

В същото време американският петролен колос уголемява изследователската си територия в Източното Средиземноморие. Наскоро той получи изследователски лиценз за блок 3 на египетската икономическа зона.

В „ пътната карта” за енергийното развиване на кипърската офшорна зона влизат и 5-те идни сондажа на Eni-Total. Резултатите на „ Глафкос” ускориха упованията, че е допустимо намирането в нея на повече, въпреки и по-малки по мярка залежи, и на италиано-френския консорциум се пада да ревизира тази прогноза. През февруари завършиха траялите два месеца геоложки проучвания и въз основа на събраните от тях данни към този момент са избрани точките за новите пробивания. Първият изследователски сондаж на Eni-Total ще е през ноември тази година, заяви енергийният министър Георгиос Лакотрипис. Програмата на консорциума ще бъде приключена през 2020 година

Важен ход в нея е потвърдителният сондаж в находището „ Калипсо” в блок 6, нужен, с цел да се реши по-точно количеството находища в открития при започване на февруари предходната година депозит. Вече е открито, че забележителна част от него се разгръща в прилежащия блок 7 и сеочаква второто сондиране да бъде направено непосредствено точно от него. Процедурата ще бъде ускорена, откакто държавното управление издаде изследователски лиценз за блок 7 на консорциума Total-Eni. Преговорите по окончателния контракт е допустимо да бъдат финализирани през тази седмица след плануваните срещи с представители на двете компании и енергийното министерство ще излезе с публично известие, повдигна „ завесата” на заключителния стадий министър Лакотрипис.

Между два терминала за полутечен газ и газопровод

Резултатите от сондажа в сектора „ Глафкос” се чакаха с голям интерес, тъй като „ залог” в тях бе построяването на терминал за втечняване на газ на територията на Кипър. ExxonMobil бе изразил такова желание още преди година и половина, когато разгласи проучвателната си стратегия в кипърската офшорна зона, според от откритите количества и качество газ. Такъв терминал е и една от стратегическите цели на държавното управление на Кипър.

Установеният нов депозит съживи тази вероятност, само че размерът му е непълен, с цел да се пристъпи към основаването. Необходими са най-малко 10 – 15 трилиона кубически фута газ, с цел да бъде финансово преференциален подобен цех и да се оправдаят вложенията в него, които са от порядъка на 15 милиарда $.

ExxonMobil оставя обаче отворена вратата към построяването на кипърска територия на оборудване за втечен природен газ и износа му. Това е и ползата на неговия сътрудник в консорциума - Qatar Petroleum, който има 40% от капитала на блок 10.

Ако бъдат открити задоволителни количества газ, пожеланият вид ще бъде той да се транспортира до брега за преправка в терминал, още веднъж уточни Тристан Аспрей. Потенциалът за повече открития към момента съществува, даже и в блок 10 на консорциума, тъй че тази опция не е отхвърлена, тя остава късмет за бъдещето, увери той.

Въпреки положителните вероятности на нови депозити, евентуално ще са нужни още най-малко 10 години, преди да бъде построен терминал и да се стигне до експорт на полутечен природен газ, е прогнозата на енергийни специалисти. В този период се включват 2-3 години за по-нататъшно изследване и сондиране, още толкоз за обмисляне, обезпечаване на продажби и вложения, и към 4 години за създаване на нужните уреди.

Друг вероятен съгласно анализатори газов машрут от района е италианската Eni да реши да свърже находището „ Калипсо” със самия „ Зор”, който също е нейно изобретение. Поради близостта им, двете полета могат да бъдат свързани с водопровод, като агрегираният газ се изпомпва на брега в египетския цех за полутечен природен газ, в който италианската компания има дял.

Сметката за натоварване на потенциала на предстоящ терминал на кипърска територия не излиза теоретично даже и в случай че към него се пренасочат откритите 4.5 трилиона кубически метра газ от „ Афродита” в блок 12, само че подобен вид се изключва от всички участници.

За първото кипърско находище се чака формалното оповестяване на сключването на ново съглашение сред държавното управление на Кипър и консорциума негов оператор от Noble Energy-Delek-Shell. Трите компании желаеха смяна на регламентираното в лиценза съответствие за систематизиране на бъдещите облаги от продажбата на газа от находището сред тях и страната. По експертни калкулации, в случай че първичният контракт бъде анулиран, Кипър ще има доходи от единствено 100 млн. $ вместо 600 млн. $. Процесът, почнал още през август предходната година, е сложен, през тази седмица е очакван още един кръг договаряния и съгласно енергийното министерство страните са „ покрай продажбата”, чака се резултатът да стане явен в средата на март.

Споразумението ще „ отпуши” най-накрая създаването и комерсиалната употреба на полето „ Афродита”. Така кипърският природен газ ще се транспортира по водопровод до терминала за втечняване в Египет и оттова ще бъде експортиран за Европейски Съюз.

През септември предходната година бе подписано междудържавно съглашение сред Кипър и Египет за построяването на този директен подводен водопровод, чието строителство по предварителни оценки ще коства към 1 милиарда евро.

Пренасочване на газа от „ Афродита” към евентуален кипърски терминал, дружно със залежите от „ Глафкос” и други бъдещи залежи, ще забави доста комерсиалната употреба на „ Афродита”, което не е в полза на Кипър. Подобна смяна не се приема и поради наличието на Shell в консорциума на кипърския депозит и египетския терминал за полутечен газ в Египет, както и поради геополитическото и икономическо съдействие, открито на най-високо равнище сред Кипър и Египет.

Заради неголямото си количество газ „ Глафкос” няма да даде значително отражение върху вероятността за построяването на газопровода EastMed, който би трябвало да свърже офшорните газови запаси на Израел и Кипър с Гърция и Италия, разясниха специалисти. Според тях огромното оборудване остава политически план, насърчаван от Европейски Съюз, тъй като той не желае Турция като директен сътрудник.

Явуз” против „ Глафкос”

Откриването на нов газов запас от ExxonMobil в кипърската офшорна зона предстоящо провокира негативната реакция на Турция.

Само дни преди формалното ооповестяване на резултатите турският външен министър Мевлют Чавушоглу още веднъж предизвести да не се подхващат „ едностранни” стъпки за газови изследвания край Кипър и в Източното Средиземноморие. „ В идващите дни започваме сондажи с два кораба към Кипър. Нека тези, които идват в района отдалеко и техните компании да видят, че нищо не може да се направи в тази област без нас. Нищо не може да се направи в Средиземноморието без Турция, няма да позволим това”, безапелационен бе Чавушоглу.

Два дни след оповестяването на „ Глафкос” пристигна и известието персонално от президента Ердоган. „ Като Турция ние сме решени да използваме нашите права върху природния газ и петрола в Източното Средиземноморие и Черно море по най-хубавия начин”, съобщи турският президент на 2 март, обявявайки, че страната му стартира сондажи за петрол и газ в Средиземно море. Подготвителните работи по новия й сондажен транспортен съд „ Явуз “ са приключени и се чака той да бъде изпратен за продупчване край Кипър.

Турция не реагира непосредствено по време на сондажите на ExxonMobil, защото тя не претендира, че блок 10 влиза в нейния континентален шелф, както оспорва други блокове. Но заканите й да стартира сондажи на запад или юг от Кипър фрапантно ще засилят напрежението в района.

Опасенията, които основава тази турска подвижност, са явни за всички настоящи страни в района. В същия ден, когато беше оповестено откриването на „ Глафкос”, заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати Матю Палмър прикани от стопански конгрес в Атина за „ въздържане, отговорност и отбягване на провокации от всички, които вземат участие в кипърската изключителна икономическа зона”, което бе коментирано като непосредствено обръщение, ориентирано към Турция.

Спорен фонд за бъдещите газови облаги

Въпреки, че първите доходи от употребата на газовите залежи и търговия с газ, придобит в кипърската изключителна икономическа зона, не се чакат по-рано от 6 - 7 години, Кипър форсира основаването на правна рамка за тяхното потребление. В петък /1 март/, единствено ден откакто стана явен „ Глафкос”, Народното събрание гласоподава Закон за основаването и действието на Национален капиталов фонд, който да ръководи бъдещите доходи от въглеводороди. Законопроектът бе отлаган няколко пъти от началото на годината поради импортирани промени, а чакаше ред отпреди 2 години.

Голямата цел на признатия закон бе да се изпрати явен политически сигнал към кипърските турци и интернационалните организации, че бъдещите облаги от общите енергийни запаси на разделения остров ще се употребяват в полза на всички кипърци, от двете кипърски общности. Правителството в Никозия неведнъж заявява, че природният газ към острова принадлежи на целия кипърски народ, без значение от етническия генезис, и че ръководството на приходите от него попада в компетенциите на федералното държавно управление след обединяването на страната. Ръководството на непризнатата Севернокипърска турска република обаче оспорва правото на Кипър да осъществя енергийната си стратегия преди постигането на политическото решение и упорства за шерване на естественото благосъстояние още в този момент.

Приетият закон регламентира, че всички доходи от търговията с природен газ ще влизат в авариен фонд, който ще бъде институционализиран по метод, гарантиращ вярното му действие посредством вложения в интерес на всички кипърци. Законодателите гласоподаваха, че приходите от употребата на въглеводородните залежи няма да бъдат употребявани за погасяване на обществения дълг на страната, а ще бъдат непокътнати за идващите генерации.

Вместо този фонд, който ще служи единствено на кипърските гърци, незабавно би трябвало да се сътвори интернационален фонд, в който дабъдат събрани общите доходи от естествените запаси и който да бъде взаимно управляван от кипърските турци и кипърските гърци, разяснява така наречен вицепремиер на самоотцепилата се Севернокипърска турска република Кудрет Йозерсай. Според него в основаването и ръководството му могат да вземат участие и задграничните компании, лицензирани за газови изследвания от двете страни. Йозерсай прикани интернационалната общественост „ да предприеме дейности да убеди кипърската гръцка страна да седне на масата с нас по въпроса за природния газ, или ние ще пазиме правата си със стъпки, които ще предприемем”.

Международната енергийна общественост в действителност ще разисква Кипър – по какъв начин страната може да осъществя своя капацитет и нейния принос за газовата промишленост в района, както и бъдещата посока на енергийното развиване на Източното Средиземноморие. Топ-мениджъри на водещите международни петролни и газови компании се събират на най-голямото енергийно събитие в района – провеждащата се в Никозия в сряда и четъртък /6 - 7 март/ Източносредиземноморска газова конференция. Важната полемика е първа на такова високо експертно и политическо равнище след оповестяването на откриването на находището „ Глафкос” и то ще е безспорната „ звезда” на форума.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР