Брандън Джонсън, синдикален деец и бивш учител, беше избран за

...
Брандън Джонсън, синдикален деец и бивш учител, беше избран за
Коментари Харесай

Бивш учител стана кмет на Чикаго

Брандън Джонсън, синдикален деятел и някогашен преподавател, беше определен за кмет на Чикаго - третия по величина град на Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това е значима победа за прогресивното крило на Демократическата партия в миг, когато Чикаго се сблъсква с висока престъпност и финансови провокации.

47-годишният Джонсън, който е негър, ще наследи на кметския пост Лори Лайтфут, първата чернокожа кметица и намерено определяща се за член на ЛГБТ общността.



Победата на Джонсън на кметските избори в Чикаго беше свършек на неговия незабравим триумф като претендент, който не беше добре прочут, когато предходната година влезе в конкуренцията за поста. Той се издигна до върха с организационната и финансова поддръжка на политически авторитетния училищен профсъюз в Чикаго и с утвърждението от сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън. В последните дни на конкуренцията Сандърс взе присъединяване в протест в поддръжка на Джонсън.

Неговият противник в кметските избори Пол Валас, който бе подсилен от синдиката на полицията, призна провалянето си пред поддръжници.

Сред най-наболелите въпроси, по които Джонсън и Валас спореха в предизборната конкуренция, беше по какъв начин да се оправят с престъпността. Като в доста други американски градове, в Чикаго беше маркиран растеж на престъпността по време на пандемията от КОВИД-19, когато броят на убийствата доближи рекордни равнища от 25 години насам. През 2021 година той доближи до 797, само че предходната година понижа. Сега в Чикаго има по-нисък растеж на убийствата от други градове в щатите от Средния запад на Съединени американски щати, като да вземем за пример в Сейнт Луис, напомня АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР