Брадато Коли е сред предпочитаните породи за семейства с деца,

...
Брадато Коли е сред предпочитаните породи за семейства с деца,
Коментари Харесай

Брадато Коли

Брадато Коли е измежду желаните породи за фамилии с деца, защото това куче е положително, умерено и постоянно готово за игри с хлапетата. Брадато Коли е служебна порода куче, макар че наподобява декоративна, и е с доста високо равнище на разсъдък.

История на Брадато Коли

Историята на Брадато Коли стартира преди повече от 10 века, когато номади от Азия са пристигнали в днешна Шотландия дружно с кучетата си, които употребявали за защита на стадата си. Брадатото Коли, известно и като Шотландско Брадато Коли, носи и гените на Коли. Кучетата на номадите са се кръстосвали с локалните шотлански породи, което единствено нараснало гъстотата и дължината на козината им. Брадато Коли се употребило от шотландците епохи наред като надзирател и като овчарско куче, което пособие при събирането на добитъка.

През XIX век селекционери почнали работа по прецизиране на външния тип на породата Брадато Коли и по този начин бил признат формалния стандарт на породата. Породата била приета през 1897 година и Брадато Коли станало известно и с името Планинско Коли. В средата на ХХ век били взети ограничения по смяна на стандарта на породата и височината на кучетата от породата Брадато Коли, която до тогава била до 60 сантиметра, била понижена с 10 сантиметра.

Стандарт на Брадато Коли

Мъжките представители на породата Брадато Коли доближават до 50 сантиметра височина и тежат до 27 кг, женските са високи до 27 сантиметра и тежат до 25 кг. Брадато Коли е плътно и мускулесто куче, с къси крака. Носът на Брадато Коли е черен на цвят, очите са тъмни, към тях има черен кант, а над тях има кичури четина, тъй че очите съвсем не се виждат.

Челюстта на Брадато Коли е мощна, с много едри зъби. Козината на муцуната на Брадато Коли оформя дълги мустаци и брада, на която тази порода дължи името си. Козината на Брадато Коли може да е сивкава, кафеникава, бежова или черна, като са възможни белите петна по гърдите и лапите, както и по муцуната. Козината на Брадато Коли е дълга и права и стига до земята.

 Куче Брадато Коли

Грижи за Брадато Коли

Най-големите грижи, които се поставят за Брадато Коли, са за козината му. Тя би трябвало да се разресва по опция всеки ден, с цел да не се сплъстява и да не се скапва ефектният външен тип на кучето. Не се предлага Брадато Коли да се къпе повече от три-четири пъти в годината, и то в случай че това се постанова, защото в противоположен случай ще се скапе защитният пласт на косъма.

Препоръчва се да не се подстригва козината над очите на Брадато Коли, тъй като кичурите над тях ги защищават и няма потребност да бъдат намалявани. Добре е да се следи положението на очите и ушите на Брадато Коли, с цел да не се развият инфекции. Тъй като Брадато Коли е служебна порода и има потребност от опция за консумиране на силата си, идеалният вид е то да живее на двор. Брадато Коли може да се отглежда и в апартамент, само че би трябвало да осигурите на любимеца си опция да се разхожда най-малко два часа на ден на открито.

Обучение на Брадато Коли

Брадато Коли е доста интелигентно животно и елементарно схваща какво се изисква от него. То учи командите на драго сърце и е готово да направи всичко, което ще зарадва стопанина му. Брадато Коли може елементарно да бъде научено да извършва разнообразни по трудност команди, в случай че образованието му стартира към третия месец и минава под формата на игра.

Не се предлага да се упражнява физически напън върху Брадато Коли, в случай че не извърши дадена команда, защото това е сензитивно куче и мъчно ще понесе обидата от страна на стопанина си. Брадато Коли няма да отмъщава, нито ще се сърди, само че може да е тъжно дълготрайно време.

Хранене на Брадато Коли

Брадато Коли може да се храни с висококачествени храни за кучета - консервирани или сухи, както и с натурални артикули. Ако решите да храните любимеца си с натурални артикули, постоянно допълвайте менюто му с нужните за организма му минерали и витамини, които то не може да си набави от храната. Не се предлага да давате на Брадато Коли свинско и овнешко месо, защото те са прекомерно мазни за кучетата от тази порода.

 Порода Брадато Коли

Пилешкото, пуешкото, заешкото, телешкото, агнешкото и дивечът се отразяват добре на Брадато Коли. Можете да допълвате менюто на кучето от тази порода с кисело мляко, извара, сварени или печени субпродукти, сварен ориз или елда, попарени и охладени овесени ядки, твърдо сварени яйца, разнообразни типове плодове и зеленчуци. Не се предлага да давате на Брадато Коли прекомерно студена и прекомерно гореща храна, както и пикантна, солена, сладка, кисела храна, пилешки тръбни кокали и прясно мляко.

Заболявания на Брадато Коли

Брадато Коли е измежду породите кучета, които не страдат от генетично обусловени болести. Но въпреки всичко е допустимо и представителите на породата Брадато Коли да имат здравословни проблеми. Сред тях са кучешка тазобедрена дисплазия, проблеми с ушите и очите, отичане на стомаха, изопачаване на клепача, разнообразни типове алергии и дерматити.

Любопитни обстоятелства за Брадато Коли

Брадато Коли е доста положително куче и в никакъв случай няма да прояви експанзия. Към непознати се отнася с съмнение, само че е толкоз положително, че постоянно се употребява за терапия при деца с аутизъм. Брадато Коли може да бъде оставяно със напълно дребни деца, без да се притеснявате, че ще ги нарани, даже в случай че те играят малко жестоко с него. Брадато Коли елементарно се сприятелява с други домашни любимци и се схваща даже с котки. Брадато Коли е уместно куче за възрастни хора.

Недостатъци на Брадато Коли

Като множеството породи пастирски кучета, Брадато Коли се пробва постоянно да събере хора и животни в групи, за което може да се пробва да ги хапва леко по глезените, с цел да ги реалокира оттова, където стоят сега, в мечтаната от тях посока.

Ако козината на Брадато Коли не се разресва добре, след известно време единственият вероятен вид за справяне с кълбата косми по тялото му ще е то да бъде подстригано късо. Когато се стига до такава степен, стопаните на куче от породата Брадато Коли би трябвало да проявят самообладание, до момента в който козината му още веднъж стане дълга. За да не се стига до такава степен, се постанова постоянно тя да бъде сресвана.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР