Брадатите колита са пастирски кучета още от създаването на породата.

...
Брадатите колита са пастирски кучета още от създаването на породата.
Коментари Харесай

Заболявания при брадато коли

Брадатите колита са овчарски кучета още от основаването на породата. Те са работили постоянно на открито, в разнообразни климатични условия и на друг терен, което ги е направило здрави и устойчиви на измененията на околната среда животни.

Те обаче са предразположени към някои кучешки болести, които имат основно унаследен генезис и по тази причина би трябвало да им се обърне внимание. Болестите при брадатото коли не се срещат толкоз постоянно, колкото при други кучешки породи, само че могат да се проявят, по тази причина е нужна профилактика. Най-вече тя се показва в постоянни профилактични прегледи при ветеринар на всеки 6 месеца, както и постоянна имунизация. Ето благоприятни условия здравословни проблеми на брадатото коли:

- Тазобедрена дисплазия - това заболяване е особено за всички четириноги и се предизвиква от изхабяване на ставите, което навежда на мисълта, че е по-често срещано при по-възрастни животни.

- Епилепсия - кучешката епилепсия е с много огромна периодичност и визира забележителен брой породи, в това число брадатото коли. Лечението се прави наложително от експерт.

- Болести на дебелото черво - тези недоволства се получават постоянно от погрешно хранене, потребление на храна от невисок клас, или хранене на кучето с човешка храна. Това провокира хранителни алергии и болести на червата.

- Пемфигус - това е автоимунно кожно заболяване при кучета, от което страда и породата брадато коли. За благополучие заболяването е единствено на кожата и не визира вътрешни органи, само че пък изцяло лекуване към момента няма. Според някои експерти заболяването може да бъде наследствена.

- Прогресивна недоразвитост на ретината - това дегенеративно заболяване нормално е резултат на възрастови промени. То също е нелечимо и прогресиращо. Най-често приключва със слепота.

 Брадато коли

- Аортна стеноза - това заболяване съставлява свиване на аортната клапа на сърцето, което пречи на свободното прекосяване на кислорода през сърцето. Няколко породи са предразположени към тази болест и брадатото коли е едно от тях.

- Болест на Вилебранд - това заболяване при брадатото коли също е наследствено и съставлява нарушаване на кървенето, т.е. демонстрация на непредизвикано кървене, което не може да се овладее. Аномалията визира кръвния поток и заради кръвозагубите води до анемия в доста случаи.

Инфекциозните болести са друга част от общата заплаха за здравето на брадатото коли и се предизвикват от паразити. Затова е нужна постоянна профилактика посредством външно и вътрешно обезпаразитяване на кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР