Бpoят нa чyждecтpaннитe тypиcти в Бългapия се e yвeличил c

...
Бpoят нa чyждecтpaннитe тypиcти в Бългapия се e yвeличил c
Коментари Харесай

Бpoят нa чyждecтpaннитe тypиcти в Бългapия се e yвeличил c 24% нa гoдишнa бaзa

Бpoят нa чyждecтpaннитe тypиcти в Бългapия се e yвeличил c 24% нa гoдишнa бaзa през юли, дocтигaйĸи 1,53 милиoнa. Oт тяx 35% ca директно минаващи, cъoбщиxa oт Hационалния статистически институт в нoв дoĸлaд. 

" Очевидно изпращаме сполучлив летен сезон. Ние имаме повече туристи от предходната година. Над 30% повече са тези, които са влезнали в страната от предходната година, което значи, че от данните през август ще надхвърлим 2 млн. задгранични визити. От началото на годината се движим с към 14% спад по отношение на най-силната 2019 година ", каза директорът на Института за разбори и оценки в туризма доцент Румен Драганов в " България заран ". 

Той разяснява, че има доста удовлетворени туристи. По думите му през юли и август имаме доста дребен брой недоволства във връзка с обслужването. Директорът на Института по разбори заяви, че най-вече туристи имаме от прилежащите страни, само че също по този начин тази година от Полша и се усилва броят от Близкия и Средния изток, както и от Съединени американски щати и Канада. 

" Войната в Украйна оказва въздействие. Тези 14% се дължат на неналичието на тези туристи. Ако ние имахме туристи от Русия и Украйна в размерите, в които сме имали във върховите години, може би щяхме да сме достигнали равнищата на 2019 година ", съобщи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Според него спирането на туристическите визи на съветските жители в Европейски Съюз ще повлияе отрицателно - по-малко доходи и повече проблеми със заплати и личен състав. Той обърна внимание, че в случай че войната продължи и има по-голям брой украинци, които се нуждаят от специфичен статут, Европейски Съюз ще продължи да заплаща и да обеднява.

" Всеки един, който пътува с туроператор, е заплашен от това да загуби парите си. Клиентите могат да си търсят правата посредством съда. Общо взето по този начин неточно е изработен законът, че тези, които доверяват парите си, в огромна степен могат да ги изгубят. Това е доста огромен проблем, защото и туроператорите виждам, че нямат никаква концепция във връзка с това по какъв начин да създадат гаранционния фонд. Това се отразява на положителното им име. Нежеланието на туроператорите да сътрудничат по основаване на гаранционен фонд и отводът на страната да сътвори подобен фонд, въздейства негативно на целия бизнес, защото се изгубва доверието ", обяви Драганов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР