Бойци в опустошения от конфликти Судан са окупирали Националната обществена

...
Бойци в опустошения от конфликти Судан са окупирали Националната обществена
Коментари Харесай

СЗО: Съществува огромен биологичен риск след превземането на лаборатория в Судан

Бойци в разрушения от спорове Судан са окупирали Националната социална лаборатория , в която се съхраняват проби от заболявания, в това число полиомиелит и морбили. Това основава " извънредно рискова обстановка ", съобщи Световната здравна организация, представена от организация Агенция Франс Прес.

" Бойците изгониха всички техници от лабораторията, която е напълно под контрола на една от воюващите страни и се употребява като военна база ", съобщи Нима Саид Абид, представител на СЗО в Судан. Той не оповестява обаче коя от воюващите страни е превзела лабораторията.

В тази страна нямаме функциониращо посолство

Абид изяснява, че е получил позвъняване от ръководителя на Националната лаборатория в Хартум в понеделник - ден преди публично да влезе в действие 72-часовото преустановяване на огъня сред враждуващите генерали в Судан. " Съществува голям биологичен риск, обвързван с окупацията на лабораторията ", претеснен е той.

Според него в лабораторията се съхраняват проби от редица смъртоносни болести, в това число морбили , полиомиелит и холера. Съществува и риск от " повреждане " на кръвните артикули, тъй като електричествотое изключено. Налице е и заплаха от изхвърляне на токсични химикали.

Конфликтът сред армията и паравоенни формирования към този момент е довел до съществени опустошения и над 420 жертви

Здравната организация на Организация на обединените нации заяви за 14 набези против здравни заведения по време на боевете, при които са починали осем души и са ранени други двама. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР