Бойната група на НАТО в България в състав от български

...
Бойната група на НАТО в България в състав от български
Коментари Харесай

Демонстрация на бойната група на НАТО на полигона „Ново село“ за 6 май

Бойната група на НАТО в България в състав от български и американски военнослужещи по случай 6-май – Ден на храбростта и на Българската войска, ще покаже тактически умения за водене на пердах на полигона „Ново село“ . С демонстрацията на Сухопътните сили ще завърши и представянето на родовете въоръжени сили на страната вместо обичайния церемониал в София на жълтите павета.

На демонстрацията ще участва командващият Сухопътни войски военачалник майор Михаил Попов.

 Демонстрацията бойната група включва всички сили и средства за отбиване офанзивата на съперника. В състава на групата са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 61-ви танков батальон от Център за подготовка на експерти и военнослужещи от 1 кавалерийска рота, от 2-ри кавалерийски полк от Въоръжените сили на Съединени американски щати.

Американските военни вземат участие с бойни машини „ Страйкър “ , а от българска страна с танкове Т-72, МТЛБ-та, артилерийски самоходни системи и безпилотни летателни средства за разузнаване на терена.

По сюжет на учението взаимната бойна група е нападната от съперник, който е отхвърлен и контраатакуван

Командирът на групата подполковник Велин Кехайов коментира задачите и дилемите на учението.

 „Наблюдавахте отбранителни бойни дейности, защита на сектор от местността против неведнъж надминаващ съперник, предстоящ по фронта. Интересното в това демонстриране на качества е консолидираното на сили и средства от разнообразни формирования . Можем да покажем това, за което упражняваме, това, за което се готвим. Обществото да види същността на дейностите на българския боец на място .“

Сержант Хюсеин Мозе от 1-ва кавалерийска рота разяснява взаимните дейности с българските си колеги „преди всичко като огромна опция, отлична опция за консолидиране и за съдействие с българската армия„.



На полигона за първи път бе показан осъвременен танк Т-72 . Заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден военачалник Николай Караиванов описа детайлности към нововъведенията в машината.  

За танковете се случиха много хубави неща през последните две-три години – минаха ремонт, част от тях, след което се случи модернизацията. Машината е оборудвана с извънредно ефикасни електронни средства. Машината е по-бърза като пукотевица и по-точна.“

Командирът на бойната група подполковник Велин Кехайов е приключил  висшето военно артилерийско училище в Шумен.



Работата с военнослужещи от друга народност уголемява кръгозора , виждам по какъв начин те процедират“, споделя той за взаимните дейности в бойната група на НАТО. 

Ефрейтор Станимир Лилов, който е механик-водач на МТЛБ и служи от 20 години в армията, изяснява какво му е дала и взела службата.

„Може би младостта, започнахме като на смешка. Преходът беше много сложен – 2003 година имаше огромна безработица и намерихме армията като много добър тласък за живот.“



Чуйте репортажа в звуковия файл. 

Снимки: Стоян Радев
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР