Бойната ефективност на група Вагнер“ вече не е фактор във

...
Бойната ефективност на група Вагнер“ вече не е фактор във
Коментари Харесай

„Вагнер“ вече не са фактор на фронта в Украйна

Бойната успеваемост на група „ Вагнер “ към този момент не е фактор във войната на Русия против Украйна, съобщи представителят на Пентагона военачалник Пат Райдър по време на брифинг за пресата на 24 август в отговор на въпрос за хипотетичната гибел на шефа на „ Вагнер “ Евгений Пригожин в самолетна злополука.

След краткотрайния протест на Вагнер против Кремъл през юни Райдър сподели, че Групата „ Вагнер “ към този момент не взе участие във войната в Украйна, само че съгласно началника на украинското военно разузнаване Кирил Буданов някои сили на групировката са останали в Южна Украйна и източната част на Луганска област.

Американският чиновник означи, че наемниците на Пригожин са били „ най-ефективната бойна мощ на бойното поле “ в Украйна. Бойците на Вагнер изиграха решаваща роля в продължителната блокада на Бахмут в Донецка област, която приключи с завладяването на града от Русия в края на май.

По отношение на гибелта на Пригожин Райдър акцентира, че макар медийния фокус върху очевидната кончина на наемническия необут, „ Вагнер “ остава същинската опасност, защото е „ интернационална незаконна организация и е правила ужасяващи дейности както на бойното поле, по този начин и на други места “.

След неразкрита договорка сред съветските управляващи и Пригожин след въстанието, някои от наемниците, както се оповестява, са отпътували за Беларус, с цел да обезпечат поддръжка за образованието на беларуските военни или за разнообразни страни в Африка, където Пригожин е взел участие в редица противозаконни действия.

Райдър съобщи, че бъдещата роля на „ Вагнер “ в африканските страни остава неразбираема, като добави, че групата е взела участие във военни или престъпни интервенции тук-там като Буркина Фасо и Мали.

„ Не мисля, че някой ще понижи капацитета за заплаха, когато става въпрос за тази група или за остатъците от нея “, добави той.

Що се отнася до Беларус, съгласно известията някои бойци на „ Вагнер “ са почнали да напущат страната заради ниското възнаграждение. Тяхното овакантяване е било в допълнение ускорено от неотдавнашния отчет за гибелта на Пригожин и други водачи на „ Вагнер “ при самолетна злополука в съветската Тверска област.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР