Бойко Василев работи като журналист в предаването Панорама на Българската

...
Бойко Василев работи като журналист в предаването Панорама на Българската
Коментари Харесай

Бойко Василев: Филмът Останалите е за онези, които преодоляват различията, за да бъдат хора


Бойко Василев работи като публицист в предаването " Панорама " на Българската национална телевизия от 1993 година, а от 2000 година е негов продуцент и водещ. Експерт по Балканите, отразява войните в Босна и Херцеговина, Косово, Сирия, Ирак. Автор на публикации и документални филми, притежател на разнообразни български и интернационалните журналистически награди и оценки. През 2001 година пази дисертация на информационни тематики и му е присъдена купата " лекар ". Интервюирал е международни водачи като Джордж Буш, Тони Блеър, Реджеп Ердоган, както и интелектуалците и създателите Умберто Еко, Збигнев Бжежински, Дейвид Линч и доста други.

Тази неделя, 11 декември, от 12:30 ч. по Българска национална телевизия 1 ще бъде излъчен най-новият документален филм на Бойко Василев - " Останалите. Снимки от една война ", на който е създател и сценарист. " Останалите. Снимки от една война " e роман като машина на времето, която свързва предишното и днешния ден, роман за сараевския дух и за това, което е останало след войната - полезностите и очакванията, любовта и омразата, нещастията и другарствата.

Какви са изводите, които можем да създадем от дистанцията на времето за кървавите етнически спорове, съпътствали разпадането на Югославия?

Бойко Василев: Войната избухва тогава, когато обществото не може да спре омразата. Знам, че за кървавия разпад на Югославия още виреят някакви тайни пояснения - за някакви мистериозни и външни «те», които сякаш предиздвикали мирните някогашни съседи да се избият. Няма нищо такова. Колкото повече си мислим, че някой извън ни е отговорен за нещо, рискуваме злото да се повтори. Юговойните бяха дело на зловредно, банкрутирало политическо водачество, измежду което състезание държеше сръбският водач Слободан Милошевич. Това водачество не бе националистическо, а опортюнистично. Нищо откровено нямаше в него. Ако трябваше да се вършат на марсианци, с цел да останат на власт и да придобият средства и комфорт, тези хора щяха да си сложат хоботи и антени.

И още нещо. Помня какво ми описа един войник от най-боеспособната единица на босненските сърби: «Ние бяхме срещу войната, само че трябваше да се бием. Тези, които доста приказваха и се заканваха, след това отидоха при парите, колите и дамите си.» Запомних това за цялостен живот. Войните се разпалват от негодници - и се водят от герои, за жал - мъртви герои. Казвам «за жалост», тъй като негодниците постоянно оцеляват.

И в този смисъл - всеки петък в " Панорама " питате основните герои. С кой от тогавашните настоящи лица бихте се срещнали и разговаряли през днешния ден?

Бойко Василев: Винаги желая да се срещна с тези, които съм разговарял тогава. Това бе и смисълът на кино лентата «Останалите». През 1994 бяхме в обсадено Сараево с починалия оператор Христо Обрешков. Днес, 28 години по-късно, с оператора Михаил Врабчев, тръгнахме по нашите стъпки от този момент. Какво е станало с тези хора? Дали мислят по същия метод? И какво е станало с мен самия? Защото фрагментите помнят един 24 годишен юноша, който даже не бе ходил още в казарма, а попадна във война и блокада, в най-вълнуващата точка на планетата, до най-опитните в занаята сътрудници.

Според мен публицистиката би трябвало да любознания за смяната, в това число смяната в самите нас. И по тази причина съм доста благополучен, че успяхме да намерим няколко души от това време - и на първо място, едно момиче, Ваня Михайлович, когато през 1994 беше на 3, а в този момент - на 32 години. Нейната история е изключителна. Родена в семейство с татко сърбин и майка мюсюлманка, възпитана да цени хората по личната им стойност, не по етническия им генезис, тя е посветила живота си да оказва помощ. Разбира се, хрумват ми многочислени въпроси, които бих задал на нейните починали през днешния ден родители, даже на нея самата преди 28 години. Но няма различен метод да върнем времето, с изключение на посредством старите фрагменти и изявленията. Опитахме. Надявам се, че успяхме.

 Снимка: БНТ

Предвид тлеещия спор сред Република Косово и Република Сърбия, има ли действителна заплаха да станем очевидци още веднъж на сходни конфликти? Войната в този момент е другаде, в Украйна, само че може ли да се върне на Балканите?

Бойко Василев: Не мисля, че на Балканите ще се върне войната. Както ми сподели един път огромният сръбски артист и композитор Джордже Балашевич, за жалост към този момент мъртвец, «тя завърши балканското си турне». Парадоксално, само че мъжествената опозиция на украинците обезсърчи мнозина, които мислеха за реванш на Балканите. Ще има обаче доста глухо мрънкане, ненавист, незадоволеност и на вятъра пропилени страсти. Защото разделянето остава дълго след войните и няма по какъв начин просто да свърши.

 Снимка: БНТ

Какво помни индивидът Бойко Василев от престоя си в обсадения град Сараево?

Бойко Василев: Ще Ви се стори необичайно, само че помня съвсем всичко. Как водата идваше един път на седмица в хотела, а по стените личаха следите на рикоширал патрон. Как едно кафе струваше 20 немски марки, а една баклава (между другото, тази дума идва от Сараево) - 50. Как по улиците трябваше да се притичва, когато видиш табелата «Внимание, снайпер!» Как жителите на този популярен град разказваха вицове за гибелта. Как през нощта се стреляше от наслада и от тъга, а денем - точно, по живи цели. Как дамите се гримираха преди да излязат, с цел да не ги свари патронът занемарени и грозни. Какво ми сподели шефът на градската психиатрия за дълготрайните психологични последствия от войната. Как една жена ме убеждаваше, че босненците би трябвало намерено да се нарекат «богомили». Помня съвсем всяка дума от съвсем всеки човек, с който съм се срещал. Наскоро се почудих за какво. Може би човек несъзнателно схваща, когато срещне историята - и всичките му сетива се напрягат, с цел да запечата всичко.

 Снимка: БНТ

Къде е спасението за Босна и Херцеговина през днешния ден?

Бойко Василев: Спасението е в «останалите». На български тази дума има двойно значение. От една страна, това са хората, които остават в страна, която към този момент има повече работоспособни емигранти, в сравнение с жители. Която има 5 президенти, 14 парламенти, 700 депутати и 136 министерства - и където всеки втори юноша е незает.

Но въпреки това, «останалите» има и друго значение. Един от героите на кино лентата, създателят на иронични плакати Боян Хаджихалилович, беседва с мен през 1994 и 2022 година И тогава, и в този момент, той споделя сходни думи: " Аз имам и еврейска, и сръбска, и мюсюлманска кръв. Имам хърватски паспорт. Чувствам се босненец. А босненецът не съществува по Конституцията като принадлежност. Ние спадаме към графата " останали. И аз съм от останалите ". Наистина е по този начин. Според комплицираната босненска Конституция ти можеш да си сърбин, хърватин и бошняк (мюсюлманин), само че не и босненец - категорията, която сплотява всички, в това число тези от смесените бракове. Дори един представител на еврейската общественост заведе огромно дело по този въпрос, тъй като за пост в тричленното президенство можеш да се кандидатираш единствено от тези три общности. Боян съобщи: " Ние, останалите, сме това " и ", което сплотява Босна " и " Херцеговина ".

Затова кръстихме кино лентата " Останалите ". Филмът е за тях. Те преодоляват разликите, с цел да бъдат хора. А това е най-важното - по време на войната и след нея.

 Снимка: БНТ

Режисьор на " Останалите. Снимки от една война " е Лъчезар Аврамов, основател на повече от 30 документални и 3 игрални кино лентата, измежду които " Снимка с Юки " и " Жълт олеандър ". Разкажете ни повече за взаимната ви работа.

Бойко Василев: Познавам Лъчезар Аврамов от дълго време. Изпитвам същински почит към неговия професионализъм, гений и фикция. Разказах му историята за Ваня, помолих го да я режисира - и той не се поколеба нито секунда. Благодарен съм му за това. Нашата работа бе извънредно приятна - разказвахме си истории - и апропо, монтирахме. Бяхме улеснени: Михаил Врабчев и починалият Христо Обрешков бяха снимали отлично. Има няколко фрагмента и Стоян Ненов, притежател на " Пулицър ". Звукът на Юлиян Димитров бе безукорен. Моята брачна половинка Албена Колчакова оказа помощ като редактор. После получихме чудесни, вълнуващи мнения от Сараево. Този филм не бе просто работа, той бе премеждие. От мига, в който инцидентно открих касетата от 1994 - досега, в който героите на кино лентата се разплакаха, когато видяха цялата лента. Дано и за феновете това бъде толкоз вълнуващо, колкото и за нас. Защото в тази история има доста за войната, мира и добротата, която ни прави хора и в най-тежките времена.

" Останалите. Снимки от една война " - тази неделя, 11 декември от 12:30 ч. по Българска национална телевизия 1

 Снимка: БНТ
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР