Бойко Борисов все още има депутатски имунитет и прокуратурата не

...
Бойко Борисов все още има депутатски имунитет и прокуратурата не
Коментари Харесай

Остават 15 дни. Ще заработи ли изобщо комисията за имунитети, в която е Барселонагейт

Бойко Борисов към момента има депутатски имунитет и прокуратурата не може да го проверява за " Барселонагейт ". ГЕРБ и ПП-ДБ споделиха, че ще създадат комисия, която да прегледа настояванията за събаряне на имунитети. Комисия има, само че тя не се е събирала нито един път. А до крайния период остават единствено две седмици.

Едно гласоподаване “въздържал се ” в пленарната зала на депутатите от “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) през миналата седмица възкреси обвиняванията против обединението мандатоносител на държавното управление, че пази депутатския имунитет на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , чиято партия поддържа кабинета. Обвиненията идват най-вече от Българска социалистическа партия и “Има подобен народ ” . Поводът е, че с техните гласове не влезе в дневния ред на Народното събрание точка за разискване на поискания имунитет на някогашния министър председател.

Бившият към този момент основен прокурор Иван Гешев изиска събаряне на отбраната на Борисов против наказателно гонене още на. Внесе и десетки страници документи по следствието, станало известно като “Барселонагейт ”. Преди от ГЕРБ изненадващо да дадат поръчка през май, че желаят оставката на Гешев, това следствие изглеждаше “на трупчета ” в продължение на години.

Гешев изиска имунитетите още на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков , на депутата от ГЕРБ Даниел Александров и на Димитър Аврамов от Движение за права и свободи. Сред тях само Петков - след уволнението на Гешев и избора на заместника му Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор.

На 14 юни, която да прегледа импортираните от Гешев документи за четиримата депутати. Срокът ѝ за работа е до 18 юли , като до тогава би трябвало да създаде проекторешения по всяко от настояванията за следствие на Борисов, Александров и Аврамов (Петков към този момент е без имунитет) и да ги предложи на пленарната зала. Тя има последната дума.

Спорното гласоподаване “въздържал се ” на ПП-ДБ беше на тематика да влезе ли в дневния ред на Народното събрание план на решение за събаряне на имунитета на Борисов от пленарната зала, импортирано от Българска социалистическа партия. ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха “против ” настояването на социалистите. Това докара до обвинявания от председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към ПП-ДБ, че пазят някогашния министър председател и “цялата страна е пленник ” на имунитета му.

Представители на ПП-ДБ нарекоха неистина изказванието, че " избавят " Борисов, най-малкото тъй като пленарната зала не е гласувала нищо всъщност за отбраната му - а единствено дали да се преглежда или не въпросът в пленарна зала предходната седмица. Мотивираха вота си " въздържал се " с съществуването на краткотрайната комисия, препоръчана точно от ПП-ДБ.

Тази комисия обаче към момента не е проработила - към този момент 20 календарни дни от отредените ѝ общо за работа 35 календарни дни.

Тук топката е в полето на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. От него зависи свикването на краткотрайния парламентарен орган. От пресцентъра на Народното събрание и от партия ГЕРБ не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа за какво се бави работата и докога ще продължи това на фона на изтичащите периоди.
" Изпиране " или европейска процедура
Темата дали някой ще пази или “изпира ” Бойко Борисов, в случай че тогавашният основен прокурор Иван Гешев изиска имунитета му, се появи още в записа от съвещание на националния съвет на “Продължаваме смяната ”, изнесен от някогашния народен представител от партията Радостин Василев през май месец. Във въпросния запис се чува водачите на Политическа партия да споделят, че п
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР