Бойко Борисов и заместник-генералният директор държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров

...
Бойко Борисов и заместник-генералният директор държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров
Коментари Харесай

Борисов към Росатом: АЕЦ Козлодуй е основен правителствен приоритет

Бойко Борисов и заместник-генералният шеф държавната корпорация „ Росатом “ Кирил Комаров означиха сполучливото съдействие сред българската и съветската страна в осъществяването на плана за удължение живота на V и VI блок на АЕЦ „ Козлодуй “, оповестиха от държавната пресслужба.

Народно събрание реши: Търсим вложител за АЕЦ „ Белене “

По думите на премиера продължаването периода на употреба на двата енергоблока на атомната ни централа е един от главните цели на държавното управление в региона на енергетиката.

Запазването потенциала на нуклеарната енергетика ще подсигурява сигурността на българската енергийна система.

По време на срещата министър-председателят осведоми съветската страна за решенията на Народното събрание и на Министерския съвет за обновяване на дейностите по търсене на опция за създаване на АЕЦ „ Белене “.

АЕЦ „ Белене “ – да бъде или да не бъде

Борисов: АЕЦ „ Белене “ не е домати, в случай че не вземем ограничения, отива за скрап

Заложените от българска страна условия плануват създаване на централата взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция.

„ Приветстваме решението на българското държавно управление да възобнови плана за АЕЦ Белене и ще се радваме да помогнем при неговото осъществяване “, сподели Кирил Комаров.

Овчаров: „ Белене” и Русия са образец по какъв начин да не се прави политика

Твърдата позиция на държавното управление е, че втора атомна централа ще се строи от стратегически вложител, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Държавата ще взе участие с построеното досега и закупения към този момент реактор. В края на юни Министерски съвет, след поддръжка от Народното събрание, анулира свое остаряло решение и разпореди на министър Теменужка Петкова до края на октомври да работи по избора и търсенето на вложител. Очаква се най-късно до края на годината активите и пасивите по плана да се отделят в настрана дъщерно сдружение.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР