Бойко Борисов е осъден за клевета, има документи. Позорно е

...
Бойко Борисов е осъден за клевета, има документи. Позорно е
Коментари Харесай

Борисов - осъден за клевета, Йончева показа документите

Бойко Борисов е наказан за клюка, има документи. Позорно е един министър председател да се пробва да избяга от отговорност. Това написа представителят на ПГ на "БСП за България " Елена Йончева във Фейсбук, представена от пресцентъра на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

"По мотив на изречените от трибуната на Народното събрание думи от заместник-председателя на Народно събрание Емил Христов, който оспори, че Бойко Борисов е наказан за клюка, подсещам:

Българският съд осъди Бойко Борсов и ГЕРБ за разпространяване на клюка. Считам, че е позорно един министър председател да се пробва да избяга от своята отговорността, при съществуването на толкоз обществено приети, известни и документирани обстоятелства. Той би трябвало да си подаде оставка или най-малко да се извини. Защото от позицията, която заема – водач на партия, не просто е наклеветил един публицист и кандидат- народен представител. Той трансформира тази неведнъж изречена неистина пред националните медии в собствен инструмент в предизборната акция ", написа Йончева.

Тя показва и какво написа в правосъдното решение от 17 май 2018 година:

“Съдът реши: осъжда Бойко Методиев Борсов и партия ГЕРБ да платят солидарно на Елена Николова Йончева сумата от 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди от накърнена чест и достолепие, породени от противоправно държание на Бойко Борисов, изразяващо се в отправяне на погрешни твърдения”.

"Ще припомня, че съгласно член 147 от Наказателен кодекс – “ една от характерностите на клюка е, че е погрешно изказване, което позори и е разгласено публично”.

Бойко Борисов наговори клюки, повтори ги неведнъж по всички национални медии - в продължение на цяла една предизборна акция, през март 2017. Това не бяха изпуснати реплики на Борисов, а умишлено и неведнъж повтаряни думи. Когато споделих, че ще го дам под съд, той отговори в народен ефир, че ще взе участие в един подобен развой “с удоволствие”.

Ще припомня единствено една от клеветите на Борисов. Например, на 12 март 2017 той споделя пред публицисти, след мое присъединяване в телевизионно студио като претендент за депутат: “ Та туй ново лице, което си разреши да каже, че ГЕРБ краде…ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа по какъв начин бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си припомням предходния мандат по какъв начин платихме едни огромни пари, милиони….казах просто да си мери приказките. Но тя прелестно знае защо става въпрос….тогава беше първа дама и споделих просто да си мери приказките”.

Ето още един откъс от ББ, думи, казани пред медиите: “Ако желае да ме съди, ще прикани профилираната прокуратура да извади всичко, което сме платили принудително. С разпореждане сме платили близо 2 милиона.”

Първо - посредством своя юрист, Борисов споделя, че тези думи не са се отнасяли за мен. Ето какво твърди юристът му – разказано в решението на съда. “По нищо от изказването му (на Бойко Борисов) не излиза наяве, че фактически се приказва за ищцата, заради това не може да бъде направено умозаключение, че приказва за ищцата.”

Второ - юристът му евентуално смята, че е обикновено сходни клюки да се изричат по време на предизборна акция. В решението на съда четем какви са причините му: “в случая не е налице противоправно действие, защото изразеното изказване е част от предизборна политическа акция, като по този метод не може да се одобри, че в съответната обстановка прави опит да злепостави ищцата “.

Трето - Бойко Борисов, посредством своя юрист, дори оспорва автентичноста на записите. Ние предоставихме и видеозаписи с думите на Борисов – излъчени от националнте медии, показани в обществените мрежи, както и цялостен видеозапис, качен на неговата Фейсбук страница. Борисов, посредством своя юрист, твърди, че тези записи може да са манипулирани, а във връзка с своята Фейсбук медия – че той нямал достъп до нея.

Съдът назначи експертиза и потвърди, че въпросните записи по националнте малките екрани и други медии не са манипулирани. Ето какво се споделя в решението единствено за един от записите, излъчен от национална медия:

”Съдът намира за открито по безспорен метод съдържаниеито на предаването. Затова е безпричинно възражението на ответната страна за това, че записът е бил манипулиран и обработен”.

И още нещо, което е значимо. Съдът е дал на Бойко Борисов опцията, посредством неговия юрист, да даде доказателства – от разузнаването и от финансовото министерство, които да удостоверяват неговите думи. Такива Бойко Борисов не е дал ", написа още Йончева.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР