Бойкин Шпаньол е перфектното ловно куче, специализирано в лова на

...
Бойкин Шпаньол е перфектното ловно куче, специализирано в лова на
Коментари Харесай

Бойкин Шпаньол

Бойкин Шпаньол е съвършеното ловно куче, профилирано в лова на водоплаващи птици. Бойкин Шпаньол има необикновен нюх и самообладание и заради доброжелателния си темперамент е подобаващ освен за асистент на ловеца, само че става все по-популярен и като домакински любим.

История на Бойкин Шпаньол

Историята на Бойкин Шпаньол стартира при започване на ХХ век в щата Южна Каролина, Съединени американски щати, където група селекционери се заема със задачата да сътвори идеалното куче за лов на птици. Селекционерите от сдружението " Бойкин ", чието име носи породата, кръстосвали мъжкари без потекло, които се справяли съвършено с следенето на дивеча, с женски от породите Американски Воден Шпаньол и Спрингер Шпаньол.

Днес Бойкин Шпаньол се употребява най-вече в южната част на Съединени американски щати за лов освен на птици, само че и за разнообразни типове водоплаващ дивеч] Бойкин Шпаньол е съвършен за този тип лов, защото размерите му разрешават да влезе в дребна ловджийска лодка. Бойкин Шпаньол се цени доста от ловците поради невероятното си самообладание, което му разрешава да не подплаши дивеча прибързано. Заради заслугите си по време на лов в продължение на повече от век породата Бойкин Шпаньол е публично приета за Куче на щат Южна Каролина.

Стандарт на Бойкин Шпаньол

Мъжките представители на породата Бойкин Шпаньол доближават до 46 см височина и тежат до 17 кг, женските са високи към 36 см и тежат 14 кг. Бойкин Шпаньол е с осанка, която припомня за останалите типове Шпаньоли. Муцуната на кучетата от породата Бойкин Шпаньол е издължена, носът е ярко или мрачно кафяв и е с много наедрял размер.

Ушите на Бойкин Шпаньол са ситуирани високо, те са едри, клепнали и са покрити с дълга вълниста четина. Челото е покрито с доста къса четина. Тялото на Бойкин Шпаньол е много солидно и мускулесто и е леко издължено. Крайниците са извънредно мускулести, само че не доста дълги. Козината на Бойкин Шпаньол е вълниста, водоустойчива и не е доста дълга. Опашката на Бойкин Шпаньол е дълга, с ресни в долната част, само че от време на време се купира. Цветът на козината на Бойкин Шпаньол варира от шоколадово до червеникаво-кафяво.

Грижи за Бойкин Шпаньол

Козината на Бойкин Шпаньол няма потребност от прекомерно огромни грижи - задоволително е два пъти седмично да я сресвате. Не се предлага да къпете Бойкин Шпаньол повече от три-четири пъти в годината, в случай че не е неотложно. Бойкин Шпаньол има потребност от място, където да изразходва силата си - съвършен вид за него е да живее на двор, само че през нощта да се прибира при стопанина си в дома му, защото понася доста зле самотата. Ако живее в апартамент, кучето от тази порода би трябвало да се разхожда по два-три часа на ден и най-малко един път седмично да има опция да потича на воля.

Ушите на Бойкин Шпаньол постоянно би трябвало да се почистват и да се ревизират за инфекции, с цел да се предотвратят затруднения. Бойкин Шпаньол ще е доста благополучен, в случай че може да се включва в същински лов, само че в случай че това е невероятно, се предлагат игри, които наподобяват лова. Добре е Бойкин Шпаньол да има доста играчки, с които да се забавлява, до момента в който вас ви няма в жилището, в противоположен случай е допустимо да гризе мебелите ви.

Обучение на Бойкин Шпаньол

 Бойкин Шпаньол Снимка: BoykinspanielOrg

Бойкин Шпаньол е роден гений - това куче с изключителна лекост научава команди и прави всичко, което стопанинът му изисква от него. Ловните инстинкти, комбиниране с гигантска доза самообладание, са заложени по рождение в кучетата от породата Бойкин Шпаньол, което прави образованието им доста елементарно. Препоръчва се образованието на Бойкин Шпаньол да стартира след третия месец. Не се предлага да се употребяват строги физически санкции при кучетата от тази порода, защото може да станат страхливи, а това е неприемливо за ловна порода.

Хранене на Бойкин Шпаньол

Препоръчва се да храните кучето от порода Бойкин Шпаньол с висококачествени храни, които да обезпечават положителното му здраве, физическа интензивност и външен тип. Можете да храните Бойкин Шпаньол както с гранулирани или консервирани кучешки храни, по този начин и с натурални артикули - тези умни и положителни кучета нямат искания към храната и са много лакоми. Ако решите да храните Бойкин Шпаньол с натурални артикули, съвършен избор за менюто на любимеца ви ще са нетлъстите меса като пилешко, агнешко, телешко и дивеч, както и техните субпродукти, минали през термична обработка.

Можете дa допълвате менюто на Бойкин Шпаньол с кисело мляко, нискомаслена извара, твърдосварени яйца, сварен ориз и сварена елда, разнообразни типове зеленчуци и плодове като се изключи банани и грозде. Не се предлага да храните Бойкин Шпаньол с тръбни кокали, пикантни храни, мазни и пържени храни, сурова риба и сурово месо, прясно мляко, тестени и захарни произведения.

Заболявания на Бойкин Шпаньол

Кучетата от породата Бойкин Шпаньол са склонни към някои типове генетично обусловени болести. Сред тях са тазобедрената дисплазия и дисплазията на лакетната става, катаракта, разнообразни типове дерматити. Бойкин Шпаньол може да страда и от болести на ушите, по тази причина е наложително при най-малкия проблем да бъде прегледан от ветеринар.

Любопитни обстоятелства за Бойкин Шпаньол

Бойкин Шпаньол е извънредно любвеобилно куче, то е привързано към цялото семейство и подарява с внимание всеки от близкото си обграждане. То се схваща съвършено с деца, с други кучета и даже с котки.

Бойкин Шпаньол е интензивно куче, за което най-важно е да преследва дивеча и по този метод да зарадва стопанина си. Бойкин Шпаньол е съвършен плувец и обожава водата. Въпреки относително дребния си размер, кучето от тази порода е готово да даде живота си, в случай че усети, че стопанинът му е заплашен.

Недостатъци на Бойкин Шпаньол

Бойкин Шпаньол може да прояви експанзия, в случай че не се социализира от ранна възраст. Ако Бойкин Шпаньол не намира опция да изразходва големия си ресурс от сила, той може да прояви деструктивно държание или да изпадне в меланхолия и единствено да лежи и да се отнася безучастно към всичко. Не се предлага промяната на собственик за куче от породата Бойкин Шпаньол, тъй като то може да откаже да слуша новия си притежател и даже да се държи нападателно по отношение на него.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР