Боян Радойков*Индия е страната, която прилага с пълна сила поговорката

...
Боян Радойков*Индия е страната, която прилага с пълна сила поговорката
Коментари Харесай

2023 - благоприятна година Индия да се позиционира като лидер на световната сцена

Боян Радойков*

Индия е страната, която ползва с цялостна мощ поговорката " вършете си работата тихомълком, а триумфът ви ще се погрижи за шума ".

В миг, когато светът е в дълбоки разтърсвания, а над Съединените щати прелитат балони, които множеството американци считат за НЛО, когато инфлацията и икономическата рецесия потапят Европа в криза без предвидим излаз в кратковременен проект, когато войната в Украйна няма изгледи да завърши с мирни договаряния и когато НАТО не съумява да създава муниции за украинската войска с нужната скорост, когато всевъзможни провокации поразяват мозъците и тревожат множеството нации, до момента в който всичко това се случва, Индия като че ли живее надалеч от грижите на този свят, превзема от ден на ден нови позиции и си проправя уверeнo път към превръщането си в една от новите международни сили.

Тя е към този момент петата по величина стопанска система в света

освен това без да дава доста гласност на икономическите си планове и триумфи. По подигравка на ориста, до момента в който тя изпреварваше Обединеното кралство в класацията на икономическите сили, отпред на английското държавно управление за първи път застана министър-председател от индийски генезис - Риши Сунак.

Индия е мощна на първо място със своята демография. През 2023 година тя ще бъде най-населената страна на планетата и популацията ѝ ще бъде 1,668 милиарда души в контраст на 1,317 милиарда души в Китай. До 2027 година дейното население на страната във връзка с работната мощ ще е задоволително огромно, с цел да изпревари Китай като международна работилница. Страната има и диаспора от 28 милиона души на всички места по света, които всяка година превеждат 90 милиарда $ на фамилиите си, което спомага за балансиране на платежния баланс.

От десетилетия насам индийците играят централна роля и в триумфа на софтуерните корпорации в международен мащаб. Изграждането на водачи за най-влиятелните компании в света е нещо, с което малко народи могат да се похвалят. Изпълнителните шефове от индийски генезис заемат висши постове в най-големите ИТ компании по света като Гугъл, Alphabet, Microsoft, Adobe и IBM.

В миг, когато множеството страни изпадат в криза, Индия демонстрира

забележителни стопански резултати.

Например през 2022 година икономическият напредък е 8,7 %, а през 2023 година ще бъде към 7 %, като до края на десетилетието се чака резистентен напредък от към 6 % годишно. Индийската стопанска система наподобява по-добре готова да устои на насрещните ветрове, пред които е изправен светът, в сравнение с другите водещи стопански системи.

В политическото пространство също всичко върви добре. Нарастването на стопанската система и интернационалния й престиж утвърждават многопосочният метод на Индия към геополитиката под знака на ребалансирането на интернационалната система в интерес на световния Юг. Индия е добре готова, с цел да играе водеща роля в интернационален проект и към този момент има нужната мощна икономическа позиция, с цел да може да упражнява това водачество. 

За нейно благополучие стопанската система на Индия през 2023 година би трябвало да обезпечи нужното вътрешнополитическо пространство, с цел да може държавното управление на Моди да се концентрира върху външната политика.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт на Индия през 2023 година ще надвиши планувания стопански напредък

и се допуска, че той ще бъде с към 60% по-голям от този на Китай и неведнъж по-голям от този на Япония и Съединени американски щати.

Индия е ръководител на Групата на 20-те (Г-20) и ще бъде хазаин на нейната среща на върха през септември. Тя е и ротационен ръководител на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) и ще бъде хазаин на срещата на държавните глави на ШОС, евентуално през август. Освен това Индия свика виртуална среща на 75-те страни от световния Юг и ще бъде хазаин на срещата на министрите на външните работи на страните от Четиристранната самодейност. Също по този начин, Индия се е позиционирала сред НАТО и Русия във връзка с Украйна и разполага с лостове за въздействие и в двете посоки.

Темата на индийското председателство на Г-20 е " Vasudhaiva Kutumbakam " - в свободен превод " Светът е едно семейство ", или както индийското държавно управление я формулира на уеб страницата на Г-20: " Една Земя - едно семейство - едно бъдеще ". Това възвишено желание, което е изписано на хинди над входа на постройката на индийския парламент, е в несъгласие със склонността на Индия да преглежда нахлуването на Русия в Украйна като европейски, а не международен проблем.

Проблемите, пред които са изправени Г-20 и ШОС, не трябва да бъдат разграничени на стопански и на политически въпроси, като правилото " Една Земя - едно семейство - едно бъдеще " да е използван само към икономическите въпроси, които не са свързани със сигурността, а районната реалполитика - към политическите въпроси, свързани със сигурността.

Независимо от това, последователно Индия се трансформира в магнит, който притегля от ден на ден и повече значими водачи и заинтригувани страни на масата, която тя е подредила. Ето за какво огромното прелъщение за Индия при ръководенето както на Г-20, по този начин и на ШОС през 2023 година ще бъде да заобикаля коренно разделящите въпроси, с цел да реализира най-малко лекомислен консенсус,

само че действителен прогрес в построяването на мир и непоклатимост

предвид на дейностите на Русия и Китай няма да е лесна задача.

Всички тези фактори, взети дружно, трансформират 2023 година в удобна година с цел да се нарежда Индия като международен водач. За да осъществя всички тези свои планове обаче, Индия ще би трябвало да предизвиква с малко повече възторг международния мир и сигурност, само че и да продължи да се реформира. Рискът би бил, че в името на жаждата си за реванш против някогашните колониални сили, тя способства за появяването на районна, а по-късно и на световна система, доминирана от китайския тоталитаризъм.

Очевидно е, че с цел да се противодейства на аспирациите за международно владичество на Пекин, доближаването на Индия със Запада е неизбежно. Затова и Съединени американски щати, и Европа би трябвало да слагат Индия в основата на съответните си тактики в Азия, защото без Индия не може да има дейно въздържане на Китай, а това остава приоритет номер едно в интернационалните политически проекти на огромните демокрации за идните години.

*Боян Радойков е бивш интернационален чиновник на Организация на обединените нации и лекар по политически науки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР