Боян Петров е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове

...
Боян Петров е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове
Коментари Харесай

Кръстиха улица на името на алпиниста Боян Петров

Боян Петров е българският височинен планинар с най-вече изкачени върхове над 8000 метра

Столичният квартал „ Манастирски ливади-изток “ чества именуването на улица на името на алпиниста Боян Петров с квартален фестивал, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На фестивала участват кметът на регион Триадица Димитър Божилов, ръководителят на Асоциацията на децата с диабет Елисавета Котова, вицепремиерът Борислав Сандов, както и доста другари и родственици на алпиниста.

Алпинистът Боян Петров изчезна някъде под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май 2018 година. Издирването му бе прекъснато на 16 май. Към 2017 година той е българският височинен планинар с най-вече, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра.

Боян Петров беше зоолог, еколог и спелеолог, работил в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките в София. Бил е координатор на Центъра за проучване и отбрана на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на планове в региона на биологичното многообразие, ръководство и изследване на предпазени територии и съветник на държавни институции, неправителствени организации, известни списания и онлайн издания. Взима интензивно присъединяване в акции в поддръжка на опазването на предпазените територии и биологичното многообразие в България.

Боян Петров на два пъти излиза победител от борба с рака. Има инсулинозависим диабет вид 1. През 2008 година при катерене в Алпите пада и чупи крайник. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 година пък пропада в ледникова пролука, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 година претърпява злополука с мотор и получава ново строшаване на крайник. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична рецесия и губи схващане. Успява да се възвърне благодарение на полски алпинисти. Подобна рецесия преодолява и при сполучливото нанагорнище на Нанга Парбат през 2016 година, където авансово инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му оказват помощ бързо да се върне към обикновено положение.

На 23 август 2016 година по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „ Струма “ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна контузия с хематом и е приет в болница във Военномедицинска академия с заплаха за живота.

Само няколко месеца по-късно той възобновява подготвителните си изкачвания. От 16 април 2018 година е последното му шерване във Facebook. Тогава му следва да изкачи Шиша Пангма. "От прозореца ми в Тингри се открива страхотна панорама към колосите Еверест и Чо Ойю, само че първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер на следващия ден рано сутринта ", написа той тогава
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР