Боян има силно катерене. Той катери много бързо, с къса

...
Боян има силно катерене. Той катери много бързо, с къса
Коментари Харесай

Топалпинист с ексклузивен коментар за издирването на Боян Петров! Има ли шанс да оцелее българинът

Боян има мощно катерене. Той катери доста бързо, с къса екипировка, с нужните неща. Той не желае да стои дълго време, да се излага на височина, да чака на опашки към върховете заради натовареност на маршрутите. Но той би трябвало да си бие инсулин на несъмнено време. А ние не знаем дали той е взел със себе си инсулин. Това съобщи пред Нова телевизия Любомир Попйорданов от Асоциацията за самостоятелен туризъм във връзка акциията по издирването на Боян Петров, съобщи " Пик ".

Той добави, че снегът на върха може да скрие всевъзможни следи и този " воал " да не може да бъде разпознат от хеликоптера, който търси нашия планинар. 

" Този връх е изкачен за първи път от китайци, с много жертви. Наричат го " джуджето ", само че има 21 починали на това " джудже ". Той не е Еверест, не е К 2, не е Анапурна. Освен това се намира в Китай и катеренето там е обвързвано с доста повече условности и компликации. Там има и скални пасажи, и лед, и фактът, че няма изключително маркиране, което да се следва при нанагорнище. И когато имате и неприятно време, нещата стават пределно комплицирани ", съобщи още Попйорданов.

На въпрос дали издирвателните действия се покриват от застраховката, която Боян Петров има, той отговори: " Той потегли с доста добра застраховка, която не мога да кажа по какъв начин тъкмо се деблокира и по какъв начин с нея се оперира. Но е изключено тази застраховка да покрива три хеликоптера, с техния личен състав, с времето... В никакъв случай това не може да се покрие от една такава интервенция. Наземно има ангажирани доста хора. От китайска страна не са предявили никакви искания за възнаграждение. Тези 100 индивида, които са там, е един голям човешки запас. Аз не съм чувал 100 индивида да търсят един. На Шиша Пангма няма доста експедиции, има една-две в годината. Не знам какви са тези хора, които са ангажирани там. Но пари се събират и каквито пари останат, няма да остане нищо прикрито. Те ще се употребяват за други хора. Има такива проблеми и в Алпите, и в Хималаите. Освен това в тази ситуация става дума не за кого да е, става дума за Боян Петров. Тук се приказва за българин, за обуздан осемхилядник и за просвета ", означи гостът. 

Той съобщи, че " тягата към върха е в нашите гени ": " И ние би трябвало да я следваме, търсейки границите, които са движили човечеството напред. Българинът през днешния ден, в тази държва, в тази тежка обстановка, демонстрира какъв брой е значима една фантазия и една воля, която е подкрепена от доста хора ".

/ПИК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР