Боян БОЙЧЕВНе стихва бурята от коментари, която се изви след

...
Боян БОЙЧЕВНе стихва бурята от коментари, която се изви след
Коментари Харесай

Недостижимият Ботев

Боян БОЙЧЕВ
Не стихва бурята от мнения, която се изви след телевизионната премиера на кино лентата на Максим Генчев " Ботев ". Различни отзиви, множеството негативни, да не кажа даже крайни. И субективни. Всеки има своя визия за Ботев, както и за другите ни огромни революционери. Изградена с години. И угодия няма да има в никакъв случай. 
Сигурно ще шокирам мнозина, като кажа, че на мен филмът ми хареса. Поне що се отнася до облика на Ботев. Много мощна игра на артиста Деян Жеков. Ама екранният Ботев говорел със стихове, с цитати от публикации. Бил прекомерно сантиментален и така нататък
Как се раждат стиховете, публикациите? По поръчка ли? При създатели като Ботев това е невероятно. " Повзри се в живота,/ и ето ти Ботев " - споделя различен огромен бунтовник, Вапцаров. Още повече, че и поезията, и публицистиката на " четоводеца " не са единствено изблик на творчество, а послания към народа. 
А смятате ли, че младежите познават добре Ботевата лирика, журналистика? И не е ли това методът да се заинтересуват от творчеството на гения?
Да, може би тук-там филмът е малко доверчив. Може да имаме искания към облиците на другите революционери. Да, с цел да схванеш някои подиуми, би трябвало да си чел задоволително история. И борбите не са толкоз епични, нали свикнахме на прескъпи холивудски продукции с доста стрелба и резултати... Има и доза художествена небивалица, само че това не е документален филм, нали?
А може би би трябвало единствено документални филми да се вършат за националните ни герои? Но и там е значимо по какъв начин интерпретираш обстоятелствата... И каква цел си поставяш. 
Много по-опасно е, когато се написа и приказва от псевдоисторици, че Ботев бил " терорист ", отвлякъл транспортен съд и изправил се с оръжие в ръка против открития в Османската империя ред.
Много по-опасно е, когато в жълтите вестници, четени от огромна част от българите, излизат материали, които пишат какъв " негодяй " е бил Ботев и други сходни. 
Много по-опасно е, че от учебниците е извадена Ботевата журналистика. Ама почтено, по какъв начин мислите, какъв брой от днешните младежи са я чели? А какъв брой от тези, които са я чели, я помнят, препрочитат? Кога за финален път сме разтваряли Ботевата стихосбирка?
Много по-опасни са даже изказванията, че Ботев бил погубен от българи. Това също се прави целеустремено - вижте ни, българите, какви сме, убиваме героите си. 
Разговарял съм с доста младежи, които харесват кино лентата. Които отидоха да го гледат още по кината. А живеем във време, когато мерилото за тях са холивудските продукции. Смятам, че във кино лентата го има патриотизмът, от който се нуждаем през днешния ден. И който, за жалост, се разминава с формалната ни политика, налагана извън и целяща национално обезличаване.
Затова най-важното е да запазим светостта на облика на Ботев, както и на всички тези огромни наши революционери от безсмъртната кохорта на възрожденците. Ботев в нашите очи, а и в очите на идващите генерации би трябвало да бъде светец, неосъществим връх. Подобно на християнските светци, които също в живота не са били идеални, само че са канонизирани точно посредством светите си каузи.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР