Боядисване на великденски яйца със сок от червено зеле Освен

...
Боядисване на великденски яйца със сок от червено зеле Освен
Коментари Харесай

Боядисване на великденски яйца със сок от червено зеле

Боядисване на великденски яйца със сок от алено зеле

Освен познатия към този момент метод за боядисване с люспи от лук, има редица артикули, които могат да се употребяват за боядисване на великденските яйца: куркума, спанак, хибискус, боровинки. Но най-впечатляващ е сокът от алено зеле.

Той съдържа веществото антоцианин, което оцветява яйцата от синьо до блестящо синьо. Интензивността на цвета зависи от това какъв брой дълго ще остане яйцето в сока.

Пристъпете към процеса на подготвяне на естественото багрило:

Зелето би трябвало да бъде нарязано на едро и сложено в комфортен съд. Изсипете 2-3 чаши вода и варете 1 час.

Прецедете. Може да добавите и оцет: 1 супена лъжица на 200 мл. течност. Тя незабавно ще промени цвета си, само че не се тормозете, това няма да повлияе на резултата. Потопете горещото яйце в нея (отварата би трябвало да е гореща).

След 10-15 минути по яйцето се появява този гальовен цвят. Може да го извадите или да продължите с боядисването:

Ако нанесете малко олио на яйцето на този стадий със суха забрадка, а по-късно го върнете назад – получавате този резултат: 2 часа в сока

Ако рисувате с восък по бялото яйце, а по-късно го потопите в отварата, ще получите този хубав резултат: 2,5 часа в сока

Още един хубав метод: на към момента мокрото яйце от сока нанесете с гъба препарат за миене на чинии. Ще получите тези зелени шарки. Ако поръсите с амоняк – зеленият цвят ще бъде още по-ярък: 4 часа в сока

Получих най-тъмното яйце по следния метод: сварих го със зелето, а след това го оставих в чаша със сока за през нощта (в хладилника). Ярките линии върху него са резултат от това, че по време на процеса на варене зелевите листа се появяват на повърхността.

По този метод може да оцветявате освен бели яйца, само че и по-тъмни яйца. Резултатът зависи от това какъв брой дълго ще държите яйцето в сока.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР