Босненски официални лица и религиозни лидери осъдиха предположенията, изказани от

...
Босненски официални лица и религиозни лидери осъдиха предположенията, изказани от
Коментари Харесай

Орбан възмути босненските мюсюлмани

Босненски публични лица и религиозни водачи осъдиха догатките, изказани от унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговия представител, че интеграцията на Босна и Херцеговина в Европейския съюз ще бъде предизвикателство заради многочисленото й мюсюлманско население.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач написа в Туитър, че " предизвикването с Босна е по какъв начин да се интегрира страна с 2 милиона мюсюлмани ".

По време на дългата си тирада в Будапеща десният популист Орбан съобщи, че Унгария поддържа кандидатурата на Босна и Херцеговина за участие в Европейски Съюз, като добави, че като член на Европейски Съюз Унгария би трябвало да активизира доста сила, с цел да преодолее " умората от разширението, която е обхванала Европейския съюз ".

" Правя всичко допустимо да убедя водещите европейски водачи, че Балканите може да са по-далеч от тях, в сравнение с от Унгария, само че методът, по който управляваме сигурността на страна, в която живеят 2 милиона мюсюлмани, е основен въпрос и за тяхната сигурност ", сподели той.

Реакцията в Босна и Херцеговина беше остра, като някои босненски партии желаеха възбрана на плануваното публично посещаване на Орбан в Сараево, а духовният лидер на мюсюлманската общественост, Хюсеин Кавазович, назова изявлението на Орбан " ксенофобско и расистко ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР