Босна и Херцеговина съобщи първите си два потвърдени случая на

...
Босна и Херцеговина съобщи първите си два потвърдени случая на
Коментари Харесай

Първи случай на коронавирус в Босна и Херцеговина, мъж върнал се от Италия

Босна и Херцеговина заяви първите си два доказани случая на ковид , служащ и негово дете в преобладаващото сръбско обитаемо място в балканската страна, оповестяват сръбски медии.

Министърът на опазването на здравето и обществените грижи на Република Сръбска Ален Серанич разяснява на конференция на 5 март, че мъжът е пътувал до Италия и го е предал на детето си в град Баня Лука .

" Мъжът е изместен в клиника. Съпругата е негативна, само че детето е позитивно за ковид ", изяснява Серанич и добавя, че детето също е преместено, където и двамата се усещат добре.

Серанич разяснява, че учебното заведение на детето е затворено и се подхващат ограничения за стерилизация и тестване на възпитаници. " Може да има още случаи ".

Междувреммно първи доказан случай на ковид е открит и в Южна Африка . Лицето е мъж на 38 години, който пътува до Италия със брачната половинка си в група от 10 души , пристигнали назад в Южна Африка на 1 март. Мъжът посещава персонален доктор два дни по-късно, със признаци, в това число температура, главоболие, болки в гърлото и кашлица.

И Египет записва първия случай на ковид при египетски жител , който се е завърнал от Сърбия през Франция , заяви взаимно изказване на министерството на опазването на здравето и Световната здравна организация в четвъртък. Северноафриканската страна записва два случая преди при чужденци, единият от които се възвърне и е освободен от карантина.
 Иран затваря учебните заведения и университетите до 20 март
Иран затваря учебните заведения и университетите до 20 март

Отделно иранските управляващи ще основат контролно-пропускателни пунктове за ограничение на придвижването

Гърция, Македония, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения, Сръбската република ... Това са страните на Балканите, в които са доказани случаи на ковид COVID-19 - и дали това значи, че можем да чакаме това ново заболяване да се появи в Сърбия във всяка секунда и от коя страна може да пристигна, разясняват епидемиолозите проф. Бранислав Тиодорович и доктор Предраг Кон.

Изпълняващият длъжността шеф на поделение по инфекциозни болести в Градския институт за публично здраве в Белград доктор Предраг Кон разяснява пред Telegraf.rs, че е въпрос на време, преди тази нова инфекциозна болест да се появи в Сърбия .

" Възможността той да не се появи също не може да бъде изключена. Трудно е да се каже от кое място ще пристигна . Не бих посмял да кажа. Но защото сме заобиколени, ясно е, че вирусът нахлува на територията ", споделя доктор Кон.

Професор Тиодорович, някогашен шеф на Института за публично здраве в Ниш, счита, че Италия е по-голяма опасност, както и Китай само че в по-малка степен . Според него е по-вероятно коронавирусът да пристигна от Италия, в сравнение с от близките страни .

" Страните наоколо имат 1, 2, 3 случая . Те са приети и защото те са тествани, това значи, че към този момент са изолирани, което е значимо за нас , както и заболяването не може да се популяризира към нас. В този случай Китай към момента е най-интересен за нас, въпреки и все по-малко, защото всички обръщат внимание на придвижването на нашите жители и китайците, които идват оттова, както и на Италия. Бих споделил, Италия е доста по-важна за нас " изяснява Тиодорович.

" Имаме доста мощни връзки с Италия, тъй че можем да чакаме, че вирусът е по-вероятно да дойде оттова. Това не значи, че не би трябвало да обръщаме внимание на тези прилежащи страни. Напротив, би трябвало, само че гранична полиция и санитарните инспектори би трябвало на първо място да извърнат внимание на всички, идващи от Италия. " Според Тиодорович, Сърбия има система за различаване и реагиране на първия случай , което е извънредно значимо.

" Италия, да вземем за пример, не направи това, тъй че първият инфектиран човек се разхождаше и заразяваше доста други ", отбелязва той и прибавя, че има разнообразни теории за това какъв брой хора може да болести един инфектиран човек.

" Някои споделят, че един заразява единствено 2, 3 души едновременно, други споделят 5, 6 . Въпросът е каква е истината и ще се знае едвам когато всичко това завърши и бъде изработен обстоен експертен летописи з, тогава всичко ще бъде известно сигурно за този вирус. "

Коронавирусът е доказан в 77 страни. Досега повече от 95 000 души са се разболели, а над 3200 са умряли. Прогнозната смъртност е 3,4 % .
 Кучета и котки могат да се заразят с ковид от хора
Кучета и котки могат да се заразят с ковид от хора

" Понастоящем няма доказателства, че домашни любимци могат да бъдат източник "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР