Босна и Херцеговина най-вероятно ще получи тази седмица статут на

...
Босна и Херцеговина най-вероятно ще получи тази седмица статут на
Коментари Харесай

Босна и Херцеговина очаква до дни да получи статут на кандидат членка на ЕС

Босна и Херцеговина най-вероятно ще получи тази седмица статут на кандидатка за участие в Европейския съюз, оповестява брюкселският портал Юрактив.

В плана на документа за процеса на разширение, стабилизация и присъединение, който членовете на Европейски Съюз би трябвало да подпишат тази седмица, „ се предлага предоставяне на статут на страна претендент на Босна и Херцеговина, с потвърждението на Европейския съвет “.

Европейската комисия предложи през октомври даването на статут на претендент на Босна и Херцеговина в границите на годишния отчет за напредъка на европейския път, само че приложи и лист от осем целта за промени, за които сподели, че ще бъдат в помощ за подсилването на демокрацията в страната .

Предложенията за промени включват ограничения за укрепване на правораздаването, битката срещу корупцията и проведената престъпност, оправянето с миграцията и главните човешки права.

„ В сегашния геополитически подтекст Европейският съвет акцентира, че страната би трябвало незабавно да тръгне напред по пътя към Европейски Съюз “, написа в плана на документа.

Очаква се решението за предоставяне на статут на претендент на Босна и Херцеговина да се вземе през днешния ден от представителите на Европейски Съюз, във вторник - от министрите на европейските работи, а най-после и от водачите на Европейски Съюз на постоянното съвещание по-късно тази седмица.

Не всички страни членки на Европейски Съюз поддържат даването на статут на претендент членка на Босна и Херцеговина , защото считат, че страната е направила малко, с цел да се приспособи към целите, посочени от Европейски Съюз. Става въпрос за рекомендациите на Европейски Съюз към Босна и Херцеговина да одобри правила за честност на участниците във Висшия правосъден съвет и други законови промени, да усъвършенства битката с корупцията и проведената престъпност, защитата на границите и изискванията за мигрантите и бежанците. Страната следва да усъвършенства свободата на изложение и на медиите, да обезпечи неизменност в работата по европейските въпроси, да утвърди национална стратегия за въвеждане на европейското законодателство.

Очаква се също Босна и Херцеговина да приключи измененията в конституцията и изборното законодателство.

Франция, Холандия и частично Германия считат, че Босна и Херцеговина не е изпълнила рекомендациите и даването на статут на кандидат-членка на страната в Европейски Съюз би било „ незаслужена премия за тръгващата си власт, която е направила доста малко за напредъка на евроинтеграцията “. 

Все отново не се чака тези страни да застанат на пътя на даването на статут на кандидатка за участие на Босна и Херцеговина, отбелязва изданието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР