Борци сменят категории, стилове и държави в преследване на олимпийски

...
Борци сменят категории, стилове и държави в преследване на олимпийски
Коментари Харесай

Борци сменят категории и стилове в преследване на олимпийски квоти

Борци сменят категории, стилове и страни в гонене на олимпийски квоти в оставащите две квалификации за Токио 2020. Предстоят континентални пресявки и последната, международна, е в София от 30 април до 3 май.

Кубинецът Оскар Пино, международен сребърен медалист от 2019 година в класическата битка, сменя стила и ще започва при свободняците на Панамериканския шампионат в Отава (Канада) от 6 до 9 март. 26-годишният играч в тежка категория реши да направи смяната, в опит да завоюва олимпийска квота. Само финалистите взимат визи за Токио 2020. Ако Пино си обезпечи присъединяване на игрите, ще повтори достижението на руснака Билял Махов, който през 2015 завоюва квоти и в двата стила за Игрите в Рио 2016.

Но за разлика от представителя на “Сборная” кубинецът няма да има опция да избира. Спечелената от него квота в класическия жанр на Мондиала в Казахстан през 2019 година той беше заставен да отстъпи на Михаин Лопес Нунес, троент олимпийски първенец. Пино на два пъти загуби от именития си съотборник в директните срещи посред им в немската Бундеслига.

Още предходната година Оскар дебютира в надпревари при свободняците. На панамериканските игри той зае второ място, а на континенталното състезание приключи трети. И в двата случая той не съумя да стане първи поради главния си съперник в категорията - Ник Гваздовски (САЩ), който и в този момент в Отава ще бъде най-сериозният му съперник за квотата. Но, в случай че жребият бъде благоразположен и двамата попаднат в разнообразни потоци на схемата, то ще се срещнат чак на край. А това ще подсигурява виза и на двамата.

Промени прави и Армения в опит да завоюва олимпийска квота на европейската подготовка в Будапеща от 19 до 22 март. Руският герой Хаджимурад Гацалов ще направи дебют за новата си страна в категория до 97 кг на свободния жанр. Гацалов е златен медалист от олимпиадата Атина 2004 и пет пъти номер 1 в света, който стартира този олимпийски цикъл като треньор в Кахазстан.

Така, в случай че завоюва виза за Токио 2020, в тази категория ще се съберат четирима олимпийски първенци. Останалите са Абдулрашид Садулаев (Русия), Шариф Шарифов (Азербайджан) и Кайл Снайдер (САЩ). А на 37 години Гацалов ще бъде и най-възрастният герой на шампионата.

Азерът Торгул Асгаров пък потегля в гонене на трети орден от олимпийските игри в трета друга категория. 27-годишният герой в свободния жанр ликува със златото в Лондон 2012 при 60-килограмовите, а в Рио 2016 взе сребро на 65 кг. Сега на квалификацията в Будапеща асът ще размени травмирания Хаджимурад Гаджиев и ще гони квота в категория до 74 кг. В тази категория за азерите бронз в Рио 2016 завоюва Джабраил Гасанов, който в този момент ще се опитва на 79 кг.

Българските борци също са в трескава подготовка за квалификациите, като класиците и дамите от през днешния ден са на лагер в Будапеща. Биляна Дудова тренира по самостоятелна стратегия в Турция, а сборът на свободняците е в Сливен.

Момчетата на старши треньора Валентин Ангелов, имаха няколкодневни кондиционни тренировки, водени от Ник Станчев. При свободняците България също приготвя изненада. В навечерието на квалификационния шампионат наш паспорт получи чеченецът Ахмед Батаев, който ще дебютира за страната ни в категория до 97 кг. През януари роденият в Грозни 29-годишен герой стана първенец на България на шампионата в София.

Същевременно Международната федерация по битка (UWW) за повторно анулира азиатската подготовка поради ковид. Първоначално конкуренцията трябваше да е в китайския град Сиан, след това беше преместена в Бишкек (Кахазстан), само че поради повишаването на болестта надпреварата беше анулирано. Очаква се до седмица UWW да излезе с решение за новата дестинация на шампионата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР