Борсовият дебют на Spotify Technology SA направи основателите си двама

...
Борсовият дебют на Spotify Technology SA направи основателите си двама
Коментари Харесай

Борсовият дебют на Spotify направи основателите си милиардери

Борсовият дебют на Spotify Technology SA направи създателите си двама от най-богатите хора в Швеция. Главният изпълнителен шеф Даниел Ек към този момент има благосъстояние от 2,4 милиарда $ с помощта на каузи си от девет %, а съоснователят Мартин Лоренцон към този момент има 3,4 милиарда $ с дял от 12%, по данни на Bloomberg Billionaires Index.

Търговията на акциите на услугата за стрийминг на музика стартира във вторник следобед щатско време в Ню Йорк в извънредно непосредствено листване и даде пазарна оценка на компанията от към 28 милиарда $.

Разбира се, дълго чаканият ден не мина и без гафове. Фондовата борса (NYSE) реши да уважи шведските корени на сдружението, само че някой от чиновниците не е бил изключително добър по география и на фасадата за малко се развяваше флагът на Швейцария.

Търговията стартира при цена на дял от 165,9 $, като завърши на 149,01 $. Дебютът бе наблюдаван от близко през последните седмици поради необикновената процедура. Spotify непосредствено качи акциите си на борсата, само че без да набере пресен капитал, както при обичайните първоначални обществени предлагания (IPO).

Анализатори дефинираха цената преди листването на сред 160 и 220 $ за дял през идващите месеци. Като частна компания, дяловете ѝ се търгуваха на цена до 132,50 $ на частния пазар.

Spotify избра тази процедура, с цел да разреши на чиновниците си и дългогодишните акционери да продадат акциите си когато решат. При типично IPO те трябваше да изчакат избран интервал.

Това може обаче да е неприятна вест за новите вложители. Ако голям брой дялове излязат на пазара внезапно, цената на акциите ще се срине.

Услугата за стрийминг на музика има два пъти повече консуматори, които заплащат месечна такса, от най-големия си съперник - Apple Music. В десетилетието от стартирането на Spotify редица компании се пробваха " да я убият ", само че към този момент никой не е съумял - въпреки конкуренцията да става все по-ожесточена.

Очаква се до края на годината компанията има 200 милиона дейни консуматори (които употребяват услугата най-малко един път месечно), а 96 милиона от тях да заплащат такса.

През 2017 година Spotify загуби 1,5 милиарда $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР