Борсовите цени на природния газ в Европа паднаха за пръв

...
Борсовите цени на природния газ в Европа паднаха за пръв
Коментари Харесай

Борсовият газ в Европа поевтиня с над 9% след възобновени руски доставки през Украйна

Борсовите цени на природния газ в Европа паднаха за пръв път под 900 $ за 1000 куб. м. в хода на търговията на 1 февруари за пръв път от 20 януари насам, сочат данни на лондонската ICE. Фючърсните доставки за март на най-ликвидния газов хъб TTF по обяд във вторник се спуснаха до 74.50 евро за МВтч или към 888 $ за 1000 куб. м, само че след това се качиха още веднъж. Като цяло в границите на деня спадът е 9.3 %.

Според анализатори, представени от организация " Блумбърг ", една от аргументите за поевтиняването е възобновяването на поставките на съветски газ през Украйна в заложените размери в контракта за транспорт. " Газпром " заяви по-рано денем, че усилва преноса през Украйна съвсем 1.7 пъти до 107.7 млн. куб. м в денонощие.

Друг фактор е връщането в естествени граници на доставките в Словакия на пункта Велке Капушани на границата с Украйна. Всичко това става на фона на мекото време, което задържа търсенето на газ в района.

Натиск над цените на газа обаче продължава да оказва рискът от спор сред Русия и Украйна. Работата е в това, че към 30 на 100 от всичкия газ в Европа идва от Русия. Затова е Европейски Съюз стартира договаряния с други снабдители – от Съединени американски щати и Катар да Азербайджан, за спомагателни доставки, в случай че напрежението сред Москва и Киев се обостри до степен, в която доставките на газ да бъдат нарушени.

В същото време обаче " Газпром " продължава да не употребява газопровода " Ямал-Европа " за доставки в Европейски Съюз с обяснението, че френски и немски клиенти към този момент са си получили годишните договорни размери и повече не дават поръчки. Освен това запасите в европейските газохранилища не престават да се изчерпват. От тях към този момент са конфискувани 81 на 100 от нагнетените през лятото количества газ и сега интензивният размер на газохранилищата е единствено 38.1 милиарда куб. м, което е с 2.7 милиарда куб. м под историческия най-малко, регистриран на тази дата. Запасите в газохранилищата на Украйна пък са намалели до 11.4 милиарда куб. м, което и с 9.8 на 100 под индикатора за предходната година.

В края на лятото на 2021 година цените на газа в Европа започнаха да се качват в бързи темпове и в случай че напролет фючърсите бяха в зоната на 250-300 $ за 1000 куб. м, в каря на август те надвишиха 600 $, а при започване на октомври – 1000 $. През декември котировките достигната исторически връх от съвсем 2200 $ за 1000 куб. м.

Това накара Европейската комисия да стартира ново антимонополно следствие против " Газпром " по какъв начин въздейства върху ценовата рецесия и злоупотребява ли с монополното си състояние. Във вторник представителят на Европейска комисия Ариана Подеста сподели на брифинг в Брюксел, че от " Газпром " към този момент са дали отговор на част от въпросите, чакат се и тези по останалите.

Политиците от Европейски Съюз упрекват Русия, че задържа износа на газ към Европейски Съюз, демонстрирайки зависимостта на блока на съветски енергоизточници и пробвайки се да форсира узаконяването на газопровода " Северен поток 2 ".

Недостигът на газ докара до рецесия с цените на газа в някои европейски страни, разноските на семействата и бизнеса за отопление скочиха, а няколко енергийни компании стопираха работа.

Това накара Европейски Съюз да стартира диалози за обезпечаване на доставките на газ с няколко страни, измежду които Съединени американски щати, Норвегия, Катар и Азербайджан. Говорител на Европейска комисия сподели пред публицисти, че Норвегия към този момент доставя повече газ в последните месеци, а в идващите дни представители на Европейска комисия ще имат срещи по тази тематика във Вашингтон и в Баку.

За задачата еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще посети Азербайджан на 4 февруари и Съединени американски щати на 7 февруари, заяви на брифинг представителят на Европейска комисия по въпросите на енергетиката и климата Тим Макфий.

Катар, която е един от най-големите експортьори на природен газ в света, обаче съобщи, че няма да може едностранно да компенсира енергийните потребности на Европа при положение на дефицит заради рецесията сред Русия и Украйна.

Преди ден организация " Ройтерс " заяви, че Катар желае Европейският съюз да ограничи препродажбата на катарски естествен газа отвън блока, в случай че Европейски Съюз желае да получи синьо гориво от най-големия производител на газ в света и от други огромни снабдители при вероятно незабавни доставки при положение на спор сред Русия и Украйна

" Обемът газ, нужен на Европейски Съюз, не може да бъде обезщетен от никого едностранно, без да се нарушават доставките на други райони по света ", съобщи в този момент катарският енергиен министър Саад Шерида Ал-Кааби след среща в Доха със Симсън.

Той изрази вяра, че " напрежението в Европа може да бъде позволено дипломатично, тъй че всички снабдители да могат да работят дружно, с цел да обезпечат енергийна сигурност в кратковременен и дълготраен проект ".

Катар е основен съдружник на Съединени американски щати в района на Близкия изток и водещ търговски и политически сътрудник на Европейски Съюз.

Съединените щати са загрижени, че Русия се готви да нахлуе в Украйна и през последните седмици желаеха от Катар и други огромни производители на газ да проучат дали могат да доставят в допълнение газ за Европа, в случай че съветските доставки бъдат нарушени.

" Спазването на дадената ни дума е свещено в Катар “, сподели Кааби, намеквайки, че няма да е допустимо да се пренасочват към Европа газови доставки, които към този момент са контрактувани за други страни, без тяхното единодушие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР