Борсовите котировки на петрола паднаха с повече от 5% поради

...
Борсовите котировки на петрола паднаха с повече от 5% поради
Коментари Харесай

Цената на петрола пада с над 5% заради новия по-опасен щам на ковид

Борсовите котировки на петрола паднаха с повече от 5% заради опасения, свързани с новия вид на коронавирус в Южна Африка, който може да е евентуално мощно инфектиран.

Преди обяд един барел американски лек недопечен нефт с доставка през януари поевтиня с близо 6 % до 73,45 $, а януарските фючърси на сорта Брент от Северно море изгубиха близо 5 на 100 от цената си до 78,12 $ за барел, сочат данни на платформата ICE.

Новият вид на коронавирус - B.1.1.529, открит в Южна Африка се смята за най-опасния до момента. Той има капацитета за доста бързо разпространяване и на този стадий учените не знаят дали наличните сега ваксини са ефикасни против него.

Петролът поевтинява и поради повишаването на случаите на ковид в Европа, разяснява за Франс прес Анна Стаблум, анализатор в Марекс спектрон.

Членовете на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и техните съдружници по съглашението ОПЕК+ ще се срещнат на 2 декември, с цел да дефинират развиването на координираното си предложение за началото на 2022 година.

Администрацията на Съединени американски щати разгласи във вторник проекти да освободи 50 милиона барели нефт от стратегическия запас в съгласие с други огромни потребителски страни, в това число Китай, Индия и Япония, в опитат да „ охладят “ цените.

Мярката евентуално ще докара до по-голямо предложение на суровината през идните месеци, настояват специалисти на ОПЕК.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР