Борсови анализатори прогнозират пикови стойности на пшеницата през първото тримесечие

...
Борсови анализатори прогнозират пикови стойности на пшеницата през първото тримесечие
Коментари Харесай

Прогнозират шоково поскъпване на пшеницата през 2022 г.

Борсови анализатори предвиждат пикови стойности на пшеницата през първото тримесечие на 2022 година Растящите цени на природния газ и горивата не престават да въздействат върху повишаването на зърното. Вече са достигнати върхове, непознати в търговията на зърно и пшеница в България. Това сподели пред economic.bg ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева. " Тази прогноза е доста вярна. Още повече, че тя е направена от международни анализатори, свързани с Комитета по продоволствена сигурност към Организация на обединените нации. Темата " апетит " е съществена в третото десетилетие на 21 век. Тази тематика е обвързвана с КОВИД-пандемията. Гладът ще продължи да има свои също пикови моменти. На доста места хората ще са гладни. У нас животът ще става все по-скъп ", разяснява Кукушева. За да се преодолее тази рецесия, сега се създават храни, които са заместители на главните - лабораторно месо, сирена и протеини, изясни тя.

" Кризата у нас се утежнява от мълчанието на политиците. Ние живеем в два паралелни свята. В идеалния са ръководещите, а в действителния живеят бизнесът и потребителите. Истината е, че цените ще продължат да порастват. В момента цените се сменят всеки ден. Това приказва за една безспорна непредсказуемост ", сподели ръководителят на НБСХС. Според Кукушева минимум ще бъде нарастването на хляба. Цените на другите артикули обаче ще се покачат фрапантно. " Хлябът ще скочи с няколко стотинки. Увеличението в другите разноски ще гони десетки, в някои случаи стотици левове ", предвижда тя. Според Кукушева е добре страната да намерения за тези нараствания. От НБСХС оферират Данък добавена стойност на всички храни да стане 9%. Предложение за понижаване на Данък добавена стойност върху храните неведнъж е правено от Българска социалистическа партия.

Анализ на Софийската стокова борса за интервала 19-22 октомври сподели повишаване на множеството зърнени договори. У нас котировките през интервала са най-вече от страна на купувачите. Хлебна пшеница се търси на 435 лева за звук, а началната цена на продавачите е от 640 лева за звук. Търсенето на фуражен ечемик стартира от 410 лева за звук против 560 лева за звук от страна на продавачите. Царевица се търси на 320 лева за звук. Маслодайният слънчоглед се купува на 900-1000 лева за звук, като предложение към този момент липсва. Всички цени са без Данък добавена стойност.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР