Борсовата цена на газа на сайта ICE Futures падна с

...
Борсовата цена на газа на сайта ICE Futures падна с
Коментари Харесай

Газът поевтиня с 18% на борсата в Нидерлания заради печалби и пълни хранилища

Борсовата цена на газа на уеб страницата ICE Futures падна с съвсем 20% все още, съгласно данните от търговията. Цената на септемврийските фючърси в хъба TTF в Холандия, който е определящ за ценообразуването на континента, към 12:30 падна с 18.7%, достигайки €275.8 за 1 MWh, или $2883.83 за хиляда кубически метра.

Последният път, когато газът в Европа се търгуваше под $2900, беше преди по-малко от седмица, на 24 август. През идващите няколко дни цената на хиляда кубически метра газ в ICE внезапно набъбна до 3521 $.

Днешният най-големия си спад в границите на деня от април насам се дължи на бързането на борсови играчи да приберат облаги след значима вест от Германия и при слаба интензивност, тъй като пазарите във Англия са затворени поради формален празник. Министър на стопанската система Роберт Хабек сподели, че идващия месец хранилищата може да са цялостни на 85% - по-бързо от плануваното запълване на потенциала за предпазване.

В петък, 26 август, цените на фючърсите за газа в Европа надвишиха 3500 $ за 1000 кубически метра. м, достигайки най-много от 7 март, когато цената на горивото сложи исторически връх. На този ден цената на 1 хиляди куб.м. м газ се изстреля до $3898 за хиляда кубически метра. " Все още получаваме доста полутечен природен газ, газ по тръбите, хранилищата са цялостни в доста страни или покрай тях и търсенето понижава, защото извънредно високите цени нямат смисъл ", сподели европейски търговец на газ, представен от " Ройтерс ". Европейските газови складове са запълнени на 79.4% - на път да се реализира задачата от 80% до 1 ноември.

" Колкото повече се доближаваме до цялостното запълване на запасите от газ, толкоз повече импулсът да се подвигат цените ще бъде охлаждан ", споделиха анализатори от EnergyScan на Engie.

 Графика на
© Reuters

Графика на " Ройтерс " демонстрира темпото, с което стартира пълненето на газовите складове в Европа след съветското нахлуване против Украйна.

Газпром ще спре доставките на природен газ за Европа през " Северен поток 1 " за три дни от 31 август до 2 септември за поддръжка, което провокира угриженост, че те може да не се възобновят по-късно.

" Кривата се тласка нагоре от някои търговци, които се надяват да няма потоци газ през " Северен поток 1 " след поддръжката и хеджирането към тази догадка. Засега цената се тласка нагоре, макар че силата на този развой се изчерпва ", сподели търговецът на газ.

Хабек сподели в понеделник, че чака цените на газа да паднат скоро, защото Германия реализира прогрес по своите цели за предпазване и няма да би трябвало да заплаща високите цени, които сега са на пазара.

Европейските цени на газа се покачиха това лято, защото и цените на електрическата енергия се подвигнаха по време на гореща вълна. Сушата, която докара до спад на равнището на водата в реките, принуди европейските страни да създават по-малко електрическа енергия от ВЕИ, до момента в който търсенето на нея се усили заради увеличената работа на климатиците.

Друга причина бе прекъсването и по-късно подновяването при още по-малки размери на превозването на газ по " Северен поток 1 ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР