Борисов се появи миналата седмица и обяви, че бил чул

...
Борисов се появи миналата седмица и обяви, че бил чул
Коментари Харесай

Христо Иванов: Бойко Борисов изпълнява последни поръчки на Пеевски

" Борисов се появи предходната седмица и разгласи, че бил чул митинга и се закле в младежите и сподели, че било време за рестарт. На процедура има не просто рестарт, а лицемерен проект за циментиране на статуквото, като това не е просто до идващите избори (редовните-б.р.) ", съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във видеообръщение по отношение на новата Конституция, препоръчана от ГЕРБ.

Според него, това което се вижда в текста на ГЕРБ е, че дългогодишният главен проблем, установен от Венецианската комисия, Съвета на Европа и Европейската комисия - следствието на Главния прокурор и освобождението му предварително, няма да бъде решен, а в противен случай ще бъде влошен.

Те се пробваха с едно тълкувателно решение на Конституционния съд да основат видимо, че няма подобен проблем. Конституционен съд сподели, че всеки прокурор може да проверява Главния, добави той.

Съпредседателят на Демократична България разяснява още: " Ние пуснахме два сигнала, на които нямаме отговор. Тези сигнали съдържат съображение да се сезира някой прокурор за дейности на Главния, никакво деяние не последва. На процедура показахме несъстоятелността на изказванието, че всеки прокурор може да се сезира. Тоест по Наказателно-процесуален кодекс (Наказателно-процесуален кодекс) може и да може, само че на процедура не може. Прокурорите са в толкоз тежка взаимозависимост, че никой няма и да си намерения да се сезира ".

" Няма решение в новата Конституция на Бойко Борисов, вместо това всички съществуващи механизми даже в актуалната Конституция за някаква форма на отчетност на Главния прокурор или някаква форма на противопоставяне, се отстраняват ", добави той.

" Този законодателен пакет разкрива една голяма машинация и замяна, която се готви. Това е доста по-лошо, от това което аз чаках след речта на Борисов ", акцентира Иванов.

Протестът упорства за върховенството на правото на България и значи промяна в Прокуратурата, тъй като огромният проблем у нас е безконтролността на Прокуратурата, която е превърната в съществена бухалка на задкулисието.

Начинът да се рестартира вярно правовият ред в България е, да се почисти Прокуратурата и да бъде сложена на ясно послушание на обществения интерес посредством механизъм за демократична отчетност. По този метод Прокуратурата ще се трансформира в инструмент, който на собствен ред може да почисти всички останали детайли на държавността, разяснява той.

Премахва се опцията на президента при назначение на нов Главен прокурор да връща назначението (налагане на вето). Според Иванов това е единствения механизъм, който в миналото е сработвал във връзка с опитите на българската мафия да се презарежда в прокуратурата.

Изборният кодекс

Свикването на Велико Народно заседание дружно с оферти за промени в Изборния кодекс издават желанието ГЕРБ и Движение за права и свободи да си обезпечат служебна победа на изборите.

Иванов изясни, че желанието половината велики депутати да се избират мажоритарно в един тур на процедура значи да се приложи системата " winner takes all ", при която мажоритарната численост в съответния избирателен регион отива при партията, получила най-вече гласове. Ако изборите ще се вършат от Борисов и Пеевски, това ще бъде превърнато в голяма депутатска награда за техните партии, безапелационен е той.

" Формирането на едномандатните изборни региони и изчисляването на популацията в тях, също ще се трансформира в операция в интерес на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Въвеждането на машинно гласоподаване в такива периоди и от тези откровени мошеници, без опция за разискване на детайлите и надзор, вместо да реши проблеми, може елементарно да се трансформира в голяма машинация. Нямам подозрение, че в процеса на “работа” по Изборен кодекс ще се появят нови " изненади ", като да вземем за пример обичайна офанзива против преференцията от страна на Движение за права и свободи.

Всичко това демонстрира ясно, че Борисов прави последния си подарък на Пеевски. Докато повтаря по какъв начин чува митинга и се кълне в младите, той в действителност прокарва проект за циментиране на подмолната власт на сараите за още едно потомство. Това не е " рестарт ", а реанимация. Прегрупиране на " дълбоката страна " и агресивното ѝ презареждане ".



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР