Борисов покани на среща в Министерския съвет протестиращите служители от

...
Борисов покани на среща в Министерския съвет протестиращите служители от
Коментари Харесай

Вълчев: Изваждането на НИМХ от БАН е приемлив вариант за разрешаване на проблема

Борисов предложения на среща в Министерския съвет протестиращите чиновници от Националния институт по метеорология и хидрология, които желаят да бъдат извадени от общата конструкция на Българска академия на науките. Работещите в Национален институт по метеорология и хидрология стачкуваха пред Министерския съвет за следващ път.
В диалога участваха ръководителят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски и министърът на образованието Красимир Вълчев.
„ Не мога да оставя и страната да е пленник на тези процеси, които текат там. Да го решат Българска академия на науките на Общото им заседание, както е по закон. Ако не могат да го решат, тогава ние ще го решим като част от тези служби от институтите ѝ, които ни трябват за ръководството на страната – за язовири, за каскади, за климата, за замърсяването на въздуха и какво ли още не, надлежно – ще действаме в тази посока “, сподели министър председателят.
След срещата при премиера с управленията на Национален институт по метеорология и хидрология и на Българска академия на науките министър Вълчев съобщи, че изваждането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките е по-приемливия вид за решение на казуса, който породи митингите в Института:
" Ако няма позитивно решение на Общото заседание, ние ще предложим законови промени, които най-вероятно ще бъдат за споразумяване на активността на Националния институт по метеорология и хидрология отвън структурата на Българска академия на науките ".
Очаква се въпросът да бъде прегледан от Общото заседание на Българска академия на науките, което ще се организира на 10 септември.
По-рано през днешния ден чиновници на Националния институт по метеорология и хидрология организираха следващия митинг с гледище Институтът да бъде изваден от Академията и да премине на послушание на Министерството на образованието. Пред „ Хоризонт “ протестиращи споделиха, че се надяват държавното управление да помогне за разрешаване на казуса:
" Преговорите са изчерпани, защото за четири месеца няма резултати. Вече само излизането е единственият метод. Ако Институтът ни излезе отвън структурите на Българска академия на науките и е на послушание на Просветното министерство, откровено се надявам проблемите ни да бъдат решени ", споделиха те.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР