Борисов обеща половин милион държавни пари, за да отпуши бизнеса

...
Борисов обеща половин милион държавни пари, за да отпуши бизнеса
Коментари Харесай

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен

Борисов даде обещание половин милион държавни пари, с цел да отпуши бизнеса в Стара Загора

Частни улици пречат на компаниите да работят обикновено, общината ще ги купи

Държавата ще отпусне целево на община Стара Загора към половин милион лв. още в сряда на съвещанието на Министерски съвет, с цел да изкупи тя частните улици в региона на някогашния Азотно-торов цех и да облекчи работата на компаниите там. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов през днешния ден при визитата си на работната площадка.

" Когато кметът Живко Тодоров ми заяви, че улиците в региона са частни, частна е и инфраструктурата по тях, което пречи на компаниите, аз не повярвах. Дойдох на място, с цел да видя този абсурд ", сподели още министър председателят, който увери, че от началото на предизборната акция за евровота не е посетил нито едно предизборно събитие на своята партия ГЕРБ.

В региона на някогашния Азотно-торов цех край Стара Загора върху повърхност от 3150 дка свои имоти имат 80 компании с близо 900 служащи. Отделно празни стоят още 1500 дка, към които има интерес за вложения. Но казусът е, че улиците край тези имоти са на частно лице и компаниите не могат да ги употребяват свободно, с цел да развиват своята активност. В годините до 2006-2007-а синдикът на изпадналия във банкрут бивш АТЗ разпродал първо парцелите на територията на химическия колос, а най-после, настрана - улиците, които са върху 83 декара. Първият им притежател банкрутирал, само че преди този момент създавал съществени спънки на компаниите, като не желал да продава улиците си, а и не разрешавал на другите да ги употребяват обикновено или пък желал високи такси за инфраструктурата, защото са негови още ВиК оборудванията и локалната подстанция за тока. Новият притежател, който придобил улиците посредством съдия-изпълнител, е податлив да договаря с общината за продажбата им против близо половин милион лв..

Положението станало напълно нетърпимо, когато уважавана чуждестренна компания заплашила, че ще изнесе бизнеса си с пластмаси в Полша, защото край Стара Загора не можело обикновено да го развива и уголемява.

" Когато придобием улиците, ще ги вкараме в регулация, защото дълготрайната ни цел е да усилваме границите на града, само че и ще се погрижим за ремонта им. Тогава към този момент общинският съвет ще се разпорежда с тях. Тогава налозите в региона ще станат по-високи и ще има повече доходи за общинския бюджет, а компаниите ще работят обикновено, изясни кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Улиците коствали 500 хиляди лв..

" Нали сподели 470 хиляди лв. оня ден, като ми се обади. Почваш нещо да закръгляш ", пошегува се Борисов.

Той разяснява, че е нетърпимо повърхност от 1500 дка в центъра на България да стои неизползваема, когато ползата на непознатите вложители към България се ускорява. " Огромни фабрики се вършат. Край Пловдив към този момент няма свободни места. В Кърджали открихме 5 високотехнологични завода плюс обществени центрове за служащите. Най-големият иновационен център на България там, където в Кърджали пасяха магарета. В Русе - високотехнологични артикули се създават там, 100 % за Германия. Например камерите за мерцедесите от S класа, най-скъпита. Включително и лазерните лъчи на фаровете, с цел да спре автоматизирано автомобилът. Там заводите работят с 20 % по-висок потенциал, в сравнение с в Чехия. В петък и в Шумен - там имат 2500-тонна преса, каквито има единствено още по една в Германия и Япония. Алуминиевото фолио 80 % се създава там. Автомобилната индустрия подменя стоманата с алуминий и аз мога да се обзаложа с вас, че шаситата на БМВ ще се вършат в Шумен. И в този момент, на 24 май, с премиера на Бавария ще го изговорим още един път.

" Ние вършим високотехнологични детайли, електроника, най-скъпите системи. Това докарване на вложители не става елементарно. Хората доста деликатно гледат и преценяват освен стабилността, само че и изискванията за бизнес, помощта на страната, на общините, и по тази причина идват толкоз доста. Казват, че българите са неповторими и като служащи. В същото време от чужбина стартират да се връщат освен млади, само че и знаещи и можещи хора ", сподели още Бойко Борисов. Той уточни, че участието ни в Европейски Съюз с изключение на преимущества от време на време носи и компликации, тъй като не можем, както други страни, да обещаем на задграничните вложители да работят в страната ни 15 години, без да заплащат налози. Но все пак те избират България поради по-добрите ни служащи и мениджъри, поради по-добрата ни организация ", заключи Борисов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР