Борисов обаче иска управление с ПП-ДБ заради политическата си реабилитация

...
Борисов обаче иска управление с ПП-ДБ заради политическата си реабилитация
Коментари Харесай

Коалиция на ГЕРБ с ДПС и БСП е по-лесният вариант – с тях различията не са толкова остри

Борисов обаче желае ръководство с ПП-ДБ поради политическата си реабилитация и с цел да ги сложи според, счита водачът на КБ

Борис Ячев е ръководител на партия „ Консервативна България “ (новото име на НФСБ). Тя бе част от обединението на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ в интервала 2017 – 2021 година Потърсихме господин Ячев за коментар на настоящата политическа конюнктура и поради неговия опит в договарянията за общо ръководство с партията на Бойко Борисов.

- Г-н Ячев, за какво съгласно Вас на лидерската среща през днешния ден Борисов изиска ПП-ДБ да му предложат министър председател и министри непосредствено за втория мандат?

- Говорим за нероден Петко. Не мисля, че ще стигне до съществени диалози за реализация на втория мандат, тъй като за първия, с изключение на с ПП-ДБ Борисов сподели, че има още няколко разновидността. Той може да направи коалиция с други партии, може да предложи и експертно държавно управление, и държавно управление на малцинството. А другояче най-вероятно Бойко Борисов желае да се седне на масата с открити имена и лица. За мен е безсмислено да се приказва за вид за Министерски съвет с съответни имена, при изискване че не ти е връчен мандатът. Но може би задачата е да се търсят препъникамъни от вида на фигурата на премиера – дали ще е Денков, Кирил Петков, Асен Василев или някой различен, т.е. дали тя ще е приемлива; ще има ли проектоминистри, които към този момент са били в ръководството и са посочили, че нямат потенциал или са подвластни и така нататък

- Към Борисов има напън да направи коалиция с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, само че той изрично отхвърля. Това не е ли по-честният вид в тази ситуация?

- Това е по-лесният вид, тъй като за времето през последните най-малко три години разликите сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, в това число и Българска социалистическа партия, са много поразмити и не стоят с такава заостреност, каквито са разликите с ПП-ДБ. Нормално е за пред света и за пред евроатлантическите сътрудници Борисов да упорства за коалиция с първата след него мощ. Още повече, в случай че те влязат в тази догадка да ръководят дружно или да получат взаимна поддръжка с първия или втория мандат, ПП-ДБ и в двата случая стават заложници на волята и визията на Борисов за това какъв брой малко да бъде ръководството. Ако е с първия мандат, и Политическа партия го поддържат, с изключение на личностна и политическа реабилитация на Борисов, това значи, че за тях към този момент не е проблем корупционният модел на ГЕРБ, с който те пристигнаха на политическата сцена и печелеха предходни години изборите.

- А в случай че ГЕРБ поддържа ПП-ДБ с втория мандат?

- Ако ПП-ДБ одобряват поддръжката на ГЕРБ за втория мандат, това значи, че в случай че в 8 ч. сутринта Борисов се разсъни и реши, че кабинетът би трябвало да падне, в 8,15 ч. към този момент ще е паднал. Т.е. „ Продължаваме промяната-Демократична България “ стават заложници и в двата случая. Това е тънката игра на Борисов. Първо, той желае политическа реабилитация. На второ място, желае да сложи най-големите си съперници според. При ръководство с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи сами разбирате, че лъжицата катран в кацата с мед ще е наличието на Движение за права и свободи. Не че през годините тази партия не е била част от сенчестото ръководство на страната. Включително и по времето на нашата коалиция, когато не сме подкрепяли нещо в пленарна зала, импровизирано се е търсела поддръжката на Движение за права и свободи. И това е ставало видно и за публицистите, и за обществото. Между другото, част от несъгласията, които сме имали в обединението, са били и поради търсенето на негласна поддръжка от Движение за права и свободи. Друго е към този момент да се потърси открита поддръжка от тях и аз мисля, че Борисов мъчно би рискувал да отиде на сходен вид, колкото и това към този момент да не е остарялото Движение за права и свободи и колкото и те към този момент да са демократични, евроориентирани и допустими значително в българското общество. Сянката на коалиция с Движение за права и свободи, която през годините е нещо като проклятието в българската политическа история, продължава да си стои. Мисля, че това го тормози. За коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи компромисът би трябвало да го направи Борисов. При коалиция с ПП-ДБ, компромисът би трябвало да го създадат Политическа партия и Демократична България. Това е тънката разлика.

- Отговорната държавническа позиция въпреки всичко не е ли да се направи коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за сметка на партийния рейтинг?

- Една партия в последна сметка съществува освен с цел да взе участие в ръководството на страната, а би трябвало да има и политически рейтинг и да печели електорална поддръжка. Тук се гледа и сянката на локалните избори, които са единствено след няколко месеца. Всеки един неправилен ход, който направи най-голямата партия в лицето на ГЕРБ, в чиито ръце е към 75% от локалната власт, може да коства доста. Имайте поради, че в случай че тя загуби София, Пловдив, Стара Загора, недай си Боже, Бургас и Варна, величието на ГЕРБ ще е отишло в историята.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР