Борисов е всичко, но никога скучен. Това е изводът на

...
Борисов е всичко, но никога скучен. Това е изводът на
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Борисов опитва да омекоти потенциална загуба, представя състезанието като неполитическо

„ Борисов е всичко, само че в никакъв случай отегчителен. Това е изводът на вчерашния ден ”, съобщи пред Нова телевизия ПР специалистът Пепи Димитрова.

Тя, медийният специалист доцент Георги Лозанов и политолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов разясниха претендентите за идните локални избори. Една от изненадите се оказа името на Антон Хекимян.

„ За демокрацията е значимо да има устойчиви партии. А непрестанното номинирането на основни позиции на надпартийни хора убива партийността. Стори ми си леко обидно за хората, които години наред – в това число за Георги Георгиев, който постави толкоз старания последната година и половина, да бъде повдигнат претендент, който няма общо с партийния живот на ГЕРБ ”, продължи Димитрова. „ Но това е следващият ход на Борисов, с който вкарва в капан ПП-ДБ. Той им подарява кметското място за сметка на Общинския съвет, а кметът е постоянно пленник на решенията на Общинския съвет. Така че ще забележим може би едно ръководство в София, сходно на това, което виждаме в националния равнище ”, разяснява Пепи Димитрова.

Според доцент Георги Лозанов кардинално има конфликтни ползи в това да минаваш от едната роля в друга, въпреки че е много необятно публикувана процедура. „ Аз не мисля, че това единствено по себе си е кой знае какъв брой укоримо. Въпросът е, че пада върху ГЕРБ един товар, който усилва съмнението, че ГЕРБ има „ топли връзки ” с медиите, които се трансформират в политически запас в избрани моменти ”, сподели доцент Лозанов. „ Но, съгласно мен, тази медийна тематика е един акцент допълнително към тези избори, тъй като задачите избори са малко вид „ боговете са полудели ”. Никой не е на мястото си, усещам, тази картина ”, сподели доцент Георги Лозанов.

Той даде и образци.

„ Първо десните извадиха човек, който беше провокация за част от електората поради своето минало. След дълго очакване Борисов внезапно е с човек от напълно различен репертоар. Българска социалистическа партия изваждат един синдикален водач и го реалокират на този терен. Дори „ Възраждане ” с доста по-тихи и не с присъща реторика и експанзия на говоренето на партията. Само, може би, Има Такъв Народ където постоянно са сценаристите, само че те поначало са персонажи отвън политическата картина. Така че имаш възприятието за това, че политическата картина е разбъркана и това пристигна, съгласно мен, по една причина с две измерения - отпадна най-тежкото напрежение сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и тъй като електората ориентировка и дезориентация във връзка с София няма огромна годност. Електоратът на София е евроатлантически. Няма да има конфликт. Аз не му виждам политическата драматургия ”, сподели Лозанов.

Според политолога Димитър Ганев ГЕРБ е в серия с надпартийните претенденти. Той даде образци и с професор Анастас Герджиков, професор Николай Габровски.

„ В случая главната цел, която беше сложена, беше излизането от политическата изолираност. Смятам, че Антон Хекимян не се вписва тъкмо в тази линия на излизането от политическата изолираност, тъй като това значително се случи. Основната концепция тук е, че първо изборите ще се решат в два тура. Винаги един партиен претендент може да пораства сред първия и втория тур по-малко, в сравнение с един надпартиен претендент. Идеята на един надпартиен претендент е да увлече повече външна страна, която по принцип е по-трудна територия за един партиен претендент. Освен това, Антон Хекимян явно не е обвързван по никакъв метод с ръководството на столицата. Все отново ГЕРБ имат наличие в ръководството на Столична община от 18 години. Няма по какъв начин такова нещо да не тежи. Вероятно се търси някаква форма на ободряване, на разтоварване на тази тежест ”, съобщи Ганев.

Това обаче било нож с две остриета.

„ В една такава обстановка твърдият партиен електорат стартира да скърца. Тук е доста значим салдото - хем да не обидиш твоите, хем да търсиш периферията измежду другите ”, счита Ганев.

Според Първан Симеонов това е кандидатура „ от немай къде ”.

„ Поредица сондажи, които евентуално и ГЕРБ са правили, демонстрират, че „ хазаин ” на това съревнование е претендентът на сините в София. Струва ми се, че Борисов не е имал доста вариации. Първото, което той се пробва да направи, е да омекоти евентуална загуба, като показа надпреварата като неполитическо. Доколкото ми е известно, той се пробва да го показа като шоу, като спорт. В случая ще има медиен резултат. Второто, което се пробва да направи, е да се сътвори чувството за надполитическа кандидатура и несъмнено да се отвори ветрилото на втория тур. Това обаче няма да е по никакъв начин елементарно ”, счита Симеонов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР