Борисов добави, че споделя желанието на гръцкия премиер българското председателство

...
Борисов добави, че споделя желанието на гръцкия премиер българското председателство
Коментари Харесай

Търсят европейско финансиране за жп връзката между България и Гърция

Борисов добави, че споделя желанието на гръцкия министър председател българското председателство да бъде и балканско

За построяването на железопътната връзка сред България и Гърция ще се търси европейско финансиране. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и с гръцкия министър председател Алексис Ципрас. Тримата разговаряха в Брюксел, в границите на провеждащия се там Европейски съвет. Според премиера Борисов, подписаният в Кавала план " Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ” е от стратегическо значение освен за двете страни, само че и за развиването на района като цяло. Българският министър-председател означи и напредъка на работата по интерконектора с Гърция.

Друга тематика на срещата беше сигурността на Западните Балкани и европейската вероятност на страните от района. Представени бяха резултатите от четиристранната балканска среща в " Евксиноград ", където министър председателят Борисов одобри министър-председателите на Гърция и на Румъния - Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и сръбския президент Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов означи, че е извънредно удовлетворен от градивния разговор с сътрудниците си от района. Той подчертава върху нуждата връзките сред страните на Балканите да се развиват по този начин, че да се подсигурява мирът, стабилността и просперитета в тази част на Европа. По думите му, България може да има своя значителен принос за това, в това число с помощта на идното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Борисов добави, че споделя желанието на гръцкия министър председател българското председателство да бъде и балканско, тъй че да се насърчи полемиката за нуждата от мощен ангажимент на Европейски Съюз към района.

Министър-председателят Борисов удостовери, че страната ни ще разчита на поддръжката на Европейската комисия, с цел да осъществя сполучливо целите по време на председателството през първите шест месеца на идната година. Той беше безапелационен, че това ще донесе изгоди за целия Европейски Съюз.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР