Борислав Михайлов празнува 60 години. Президентът на Българския футболен съюз, легенда

...
Борислав Михайлов празнува 60 години.
Президентът на Българския футболен съюз, легенда
Коментари Харесай

Борислав Михайлов на 60: Със сигурност съм по-мъдър от преди

Борислав Михайлов чества 60 години .

Президентът на Българския футболен съюз, легенда на националния тим и ПФК Левски, както и полуфиналист от Световното състезание по футбол в Съединени американски щати през 1994 година, получи доста честитки за празника си. Навръх него той даде и изявление за Българска национална телевизия (БНТ), в което засегна доста от горещите въпроси.

60 години са доста време. Със сигурност съм по-мъдър от преди 10 “, показва един от най-успешните вратари в историята на българския футбол.

Борислав Михайлов поема по стъпките на татко си Бисер, който също е прочут вратар на националния отбор и Левски. Синът му Николай пък е трето потомство вратар в двата тима. Разкрива кое усеща като максимален триумф в кариерата си:

Трите купи с Левски през 1984 година, по-късно класирането за първия ми огромния конгрес в Мексико. Класирането в Съединени американски щати, голът на Емо на Парк де Пренс, дузпите против Мексико, елиминирането на Германия… Много неща има .

Снимка: БГНЕС

Застава отпред на Българският футболен съюз през 2005 година и е неин началник без спиране до октомври 2019 година, когато се отдръпва след расисткия скандал от мача България – Англия . Завърна през април 2021 година

„ Има доста взаимни отстъпки, които сме правили през годините. Компромиси по отношение на клубовете, които след време се обръщат против нас. Компромиси с понижаване наказванията поради почитатели. Не е моя грешката, че не може да се класираме на огромен конгрес. В една подготовка взехме 24 точки и отново не успяхме…, само че поемам отговорност в ролята си на президент “, споделя шефът на БФС пред Българска национална телевизия.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че мъжкият народен тим на България не се е класирал на огромно състезание от 2004 година насам.

„ От ул. Кърниградска, през ул. Иван Асен II, та до базата в Бояна, се стига с доста работа, с опит. С абсорбиране от знанията от по-големи и опитни. Имал съм опция да бъда четири години заместител на Иван Славков, година съм бил и зам. министър на спорта. Аз съм си минал по пътя.

Казва, че най-големия си триумф отпред на БФС, е построяването на националната база в столичния квартал Бояна. Според него централата с всяка година става по-стабилна и финансово обезпечена.

Без нито една стотинка държавна пара… БФС е бил финансово постоянен. Всяка година сме имали по-голям бюджет, макар некласирането на националния тим. Един президент може да обезпечи условия на своите чиновници и национални тимове .

Снимка: БГНЕС

Президентът на БФС има вяра, че ще извърши мандата си и няма да има плануван ексклузивен конгрес.

Всяко нещо си има своя край. Имам мандат още три години. Надявам се да работим за хората, които ме избраха демократично за пети път . “

Снимка: БГНЕС

Михайлов споделя, че не се сърди за рецензиите и обидите по негов адрес.

На никой не се дразня, че приказва неприятно за мен. В България съумелите хора не ги харесват. А аз считам, че съм много съумял човек. “

По мотив своята 60-ата годишнина Михайлов получи честитки от президента Румен Радев, БФС, Левски и доста други.

Снимка: БГНЕС

Михайлов в националния тим

Борислав Михайлов е рекордьор в националния тим. Той има най-вече мачове като негов капитан – 60. Изиграва общо 93 мача за държавния отбор, както и 9 за олимпийския.

Дебютира на 4 май 1983 година против Куба в София (3:2), а последният му мач е на 5 юни 1998 година против Алжир (2:0) в София. Неговият мач №100 е на 6 ноември 1996 година против Саудитска Арабия 0:1 като посетител.

През 1994 година изиграва 7 мача за четвъртото място на България на Световното състезание в Съединени американски щати. Участва на Световното състезание през 1986 година в Мексико (осминафинал, играе 4 мача), както и на Европейското състезание през 1996 година в Англия (в 3 мача). Участва в мача Европа — Африка (4:0) през 2001 година в Бари.

Михайлов в Левски и клубните тимове

Михайлов играе в Левски от 1981 до 1989 година Шампион е на България през 1984, 1985 и 1988 година, притежател на купата през 1982, 1984 и 1986 година В „ А “ група има 214 мача. С екипа на Левски е изиграл 34 мача за купата на страната и 18 мача в евротурнирите (6 за КЕШ, 7 за КНК и 5 за УЕФА).

Носи екипите на Беленензес (Португалия) от 1989 до 1991 година, ФК Мюлуз (Франция) от 1992 до 1994, Ботев (Пловдив) през 1994-1995 година, Рединг (Англия) през 1995-1997 година, Славия (София) през 1997-1998 година и ФК Цюрих (Швейцария) през 1998-1999 година

Най-добър футболист на България

Борислав Михайлов е определен за Футболист № 1 на България през 1986 година От 2000 година е член на Изпълкома на Български футболен съюз (БФС) и заместник-председател на Държавната организация за младежта и спорта. От 2001 година е първи вицепрезидент на БФС. Избран е за президент на БФС на 21 октомври 2005 година Изпълнява ролята и на член на Изпълнителното бюро на УЕФА.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР