Близо 400 милиона деца на възраст под пет години -

...
Близо 400 милиона деца на възраст под пет години -
Коментари Харесай

Близо 400 млн. малки деца са били подлагани на насилие у дома

Близо 400 милиона деца на възраст под пет години - към 60 % от тази възрастова група в международен мащаб - са подложени на принудително физическо или психическо наказване вкъщи - от пошляпване до обиди, заяви Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ).

Новите оценки на УНИЦЕФ отразяват данни от 100 страни, събрани в интервала 2010-2023 година, и обгръщат както „ физическото наказване “, по този начин и „ психическата експанзия “.

За УНИЦЕФ психическото принуждение може да включва крещене на детето или наричането му „ неуместно “ или „ мързеливо “, до момента в който физическото принуждение включва удряне или пошляпване на детето или всяко деяние, целящо да аргументи физическа болежка или дискомфорт, съобщи Агенция Франс Прес.

От тези близо 400 милиона деца към 330 милиона са подложени на физическо наказване, показва организацията на Организация на обединените нации.

И макар че от ден на ден страни не разрешават телесното наказване на деца, близо 500 милиона деца на възраст под пет години не са предпазени от сходни практики по закон.

Според УНИЦЕФ повече от една майка или виновен възрастен на всеки четирима счита, че физическите санкции са нужни за вярното образование на децата им.

„ Когато децата са подложени на физическо или вербално принуждение у дома или когато са лишени от обществени и прочувствени грижи от страна на околните си, това може да подкопае възприятието им за лична стойност и развиване “, съобщи в изказване изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

„ Грижовното и игриво образование може да донесе наслада и да помогне на децата да се усещат в сигурност, да учат, да построяват умения и да се ориентират в заобикалящия ги свят. “

За първи път УНИЦЕФ разгласява данни за достъпа на децата до игра, с цел да означи първия по рода си Международен ден на играта, който се отбелязва на 11 юни.

Според данните от 85 страни едно от всеки две деца на четиригодишна възраст не може да играе с индивида, който се грижи за него вкъщи, а към едно от всеки осем деца на възраст под пет години няма никакви играчки.

Около 40 % от децата на възраст от две до четири години не получават задоволително стимулация или свястно взаимоотношение вкъщи.

А едно на всеки 10 няма достъп до действия, „ които са от решаващо значение за поощряване на когнитивното, общественото и прочувственото развиване, като четене, описване на приказки, пеене и изобразяване “, съобщи УНИЦЕФ.

„ На първия Международен ден на играта би трябвало да се обединим и да се ангажираме още веднъж да сложим завършек на насилието над деца и да насърчим позитивната, грижовна и игрива грижа “, сподели Ръсел.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР